400 millió a Fővárosi migrációs-ügy kezelésére

Az átmeneti zóna kiépítését már csütörtökön elkezdik

2015. szeptember 2.
a a a

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta, hogy idén mintegy 400 millió forintot költsenek a Budapestre érkező menekültek fogadására. Ebbe az összegbe beletartozik az is, hogy már csütörtökön megkezdik az eddigi három tranzitzónát felváltó központi átmeneti szociális zóna kialakítását a Verseny utcában.

Tarlós István főpolgármester az előterjesztés vitájában azt mondta: nem magyar problémáról van szó. Nem Magyarországon van tehetetlenség, az Európai Unió kapkod, az "életszerűtlen szabályai teszik tehetetlenné"; ezek a szabályok a magyar kormányt akadályozzák abban, hogy hatékony intézkedéseket tehessen - mondta. Hozzátette: nemcsak háborús országokból érkeznek migránsok Magyarországra, hatósági információk vannak arról, hogy a magyar határ közelében ezrével vannak eldobált, összetépet úti okmányok. Lehet ilyet jóhiszeműen tenni? - vetette fel a kérdést.

Tarlós István megjegyezte azt is, hogy a törvény szerint a migrációs ügyben a fővárosnak semmilyen feladata és kötelezettsége nincs. Mint mondta, elsősorban a budapestiek érdekében igyekeznek cselekedni. A főpolgármester szerint azt kell megakadályozni, hogy azonosítatlan emberek özöne érkezzen az országba.

A közgyűlés végül 31 igen szavazattal, Tokody Marcell (Jobbik) nem voksa ellenében fogadta el a Budapestet érintő migrációs helyzettel kapcsolatos többletfeladatok ellátásáról és finanszírozásáról szóló javaslatot. Így az eddigi három tranzitzónát felváltó központi átmeneti szociális zóna kialakítását már csütörtökön elkezdik a kerületben található Verseny utcában.

Kocsis Máté, a fővárosi önkormányzat rendészeti tanácsnoka a közgyűlést követően újságíróknak elmondta, hogy az átmeneti szociális zónában lesz olyan sátortetővel fedett rész, ahol a migránsokat nem éri majd az eső, továbbá az önkéntesek bevonásával kialakítják az alapvető higiénés és egészségügyi feltételeket. Kiemelte, hogy mintegy ezer főt fogad majd és 10-12 nap alatt megépül.

A munkálatok költsége beletartozik abba a mintegy 400 millió forintra becsült keretösszegbe, amelyet a fővárosi önkormányzat 2015. augusztus és december között az illegális bevándorlás problémáinak kezelésére használ fel.

Fotó: MTI, budapest.hu

 

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program