Ungár Klárának két millió forintot kell fizetnie Kocsis Máténak

2015. október 31.
a a a

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója első fokon, nem jogerősen pert nyert Ungár Klára ellen.

Ungár Klára valótlanul állította Kocsis Máté, józsefvárosi polgármesterről május 18-án és 19-én az egyik közösségi portálon írt bejegyzésében, illetve a nol.hu-n 20-án megjelent cikkében, hogy homoszexuális, ezzel pedig megsértette a fideszes politikus jó hírnévhez fűződő jogát – mondta ki mai ítéletében a Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa.

Mint ismert, Kocsis Máté, fideszes politikus jó hírnév és emberi méltóság megsértése miatt jelentette fel a Szabad Emberek Magyarországért egyesület elnökét, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Ungár Klára ellenkeresetében azt hangoztatta: annak állítása valakiről, hogy homoszexuális, nem alkalmas a személyiség megítélésének kedvezőtlen befolyásolására. Ungár Klára ügyvédje, Nehéz-Posony Márton kérelemében egyebek mellett arra hivatkozva kérte a polgármester keresetének elutasítását, hogy: „Azok számára azonban, akik a különböző szexuális orientációjú embereket egyenlő méltóságú emberekként fogadják el, az egyén társadalmi megítélése szempontjából a szexuális orientációnak nincs és nem is lehet jelentősége, azt kizárólag az egyén nyilvánosan kifejezett nézetei és gyakorolt tettei befolyásolják. Erre tekintettel annak közlése valakiről, hogy homoszexuális, nem alkalmas a társadalmi megbecsültsége csorbítására.”

Kocsis Máté ügyvédje a bíró elé tárta a józsefvárosi polgármester feleségének tegnap megjelent nyílt levelét, melyben a családanya kifejti, hogy nem csak férje, hanem a közvetlen környezetében élők életében is károkat okozott Ungár Klára kijelentése.

Az ítélet szerint a liberális politikus köteles közösségi oldalán közleményben elnézést kérni a felperestől, és kétmillió forint kártérítést fizetni.
Az ítélet indoklásában a bíró hangsúlyozta: „Nem arról szólt ez a per, hogy adott esetben bárki saját szexuális orientációja miatt hátrányban lenne a társadalom más tagjaival szemben, aki más szexuális orientációval rendelkeznek. Számos nemzetközi dokumentum tartalmazza azt, hogy tilos a hátrányos megkülönböztetés.” Az indoklásban kitért arra is a bíró, hogy a Magyarország Alaptörvény is kimondja: minden ember egyenlő, és nem lehet, akár szexuális orientáció miatt különbséget tenni.

Az ítélet hirdetés után Ungár Klára újságírók előtt kijelentett: már bírósági papír van arról, hogy a meleg szó sérti Magyarországon valaki jó hírnevét.
Kocsis Máté szerint ugyanakkor a per nem a homoszexualitás társadalmi megítéléséről szólt, és hangsúlyozta: a liberális politikus olyan kijelentést tett, amely a családját, a gyermekét és a házassága őszinteségét is érintette.

forrás: magyaridok.hu

fotó: MTI

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program