Lemondott Németh András szövetségi kapitány

2015. december 16.
a a a

A Magyar Kézilabda Szövetség december 16-i sajtótájékoztatóján Németh András bejelentette, hogy távozik a magyar női válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, miután a csapat nem jutott a legjobb nyolc közé, és a 11. helyen végzett a dániai világbajnokságon, ezzel kevés esélye maradt az olimpiai selejtezőn való részvételre.

Dr. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke hangsúlyozta: a Magyarország-Lengyelország világbajnoki nyolcaddöntőt követően egyeztetett Németh Andrással, és elfogadta a kapitány által meghozott döntést, ugyanakkor kiemelte: a magyar válogatott erős csapat, sok jó játékossal, és a világbajnokságon is négy mérkőzést jó játékkal nyert meg, a nyolcaddöntőben azonban rossz napot fogott ki, több kulcsembere megsérült, és végül csupán egy góllal kapott ki. Az MKSZ Elnöksége a közeljövőben kinevezi a nemzeti csapat új szövetségi kapitányát.

- Természetesen mindannyian szomorúak vagyunk amiatt, hogy a válogatott nem jutott be a legjobb nyolc közé a világbajnokságon, de szeretném kiemelni, hogy mielőtt bármilyen véleményt megfogalmaztam volna a világbajnoki szerepléssel kapcsolatban, egyeztettem Németh András szövetségi kapitánnyal, aki közölte velem, hogy távozik a csapat éléről – kezdte a sajtótájékoztatót dr. Kocsis Máté. – Közel háromnegyed órát beszélgettünk Andrással, távol áll tőlünk a sajtón keresztül való üzengetés, természetesen először mindent egymással beszéltünk meg. Tudom, hogy remek sportember és sportszerű ember, a válogatott élén eltöltött csaknem két esztendőt ezúton is szeretném neki megköszönni, jó eredményeket ért el a csapattal, 23 győzelem és 3 döntetlen mellett mindössze 7 vereséget szenvedett kinevezése óta. Nem szeretnénk, ha eltávolodna a sportágtól. Ami a világbajnokságot illeti, négy mérkőzését jó játékkal megnyerte a válogatott, a csapatot remek játékosok alkotják, és a nyolcaddöntőben sem arról volt szó, hogy felmosták volna velünk a padlót, hanem egy rossz kezdés után átvettük a vezetést, de két klasszis játékosunk is megsérült, és végül egy gólos vereséget szenvedtünk. Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételünk most már nem rajtunk múlik, ehhez Norvégiának meg kellene nyernie a világbajnokságot, a montenegrói és a francia válogatottnak pedig a 2-7. helyen kellene végeznie Dániában. A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége tárgyalni fog, értékeli a kialakult helyzetet, és amint kinevezzük az új szövetségi kapitányt, természetesen tájékoztatjuk a nyilvánosságot. Az új szakvezető lehet magyar és külföldi is, én szakmai ügyekbe nem szólok bele, az elnökség, a szakemberek fognak döntést hozni. Mivel a válogatott nagyon jó csapat, komoly lehetőségekkel, ezért orvosolni fogjuk a problémákat, a csapat számára a szövetség továbbra is biztosítja a legjobb feltételeket a munkához.

- A továbbiakban nem szeretnék a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozni – kezdte Németh András. - Ezt közvetlenül a lengyelek elleni vb-nyolcaddöntőt követően elmondtam a csapatnak az öltözőben, mert több lehetőségünk nem lesz arra, hogy együtt legyen az együttes. A csapatban benne volt a lehetőség, hogy bejusson a legjobb négy közé a vb-n, ehhez azonban mindig ugyanazon a színvonalon kellett volna játszani. Ennek okát én abban látom, hogy kiderült számomra: inkább klubedzőként tudok dolgozni, taktikailag túl sokat vártam el a csapattól. Amit elképzeltem, abból egyre több vissza is köszönt a két év folyamán, de nem jelent meg az egész. A mérkőzések előtt tudtuk, mit kell csinálni az ellenfelekkel szemben, ám ezt nem minden találkozón tudtuk alkalmazni. A felkészülésünk a legjobb feltételekkel zajlott, talán egyik csapat sem készülhetett ilyen körülmények között, de ez az együtt töltött időben nem jelentkezett. Minden válogatott játékos Magyarországon kézilabdázik, lehetne többet együtt dolgozni, jó lenne, ha ennek feltételeit a következő szövetségi kapitány számára meg lehetne teremteni. Nem tudtuk a vb során, hogy melyik arcunkat mutatjuk majd, a nyolcaddöntő kivételével minden meccsünk hamar eldőlt. A lengyelek ellen tudtunk változtatni, belenyúltunk a mérkőzésbe, felálltunk, de Tomori Zsuzsanna és Görbicz Anita sérülése után elfogytak a tartalékaink, és érezhető volt, hogy csak szerencsével nyerhetnénk meg a mérkőzést. Az egész világbajnokságot nézve volt A- és B-tervünk, de C-terv nem volt, nem volt idő begyakorolni.

Pálinger Katalin, a válogatott csapatmenedzsere, az MKSZ alelnöke szintén elmondta, hogy a magyar válogatott komoly erőt képvisel, és egységet mutatott a világbajnokság alatt, ezért nem tudja, mi az oka a kiesésnek. – A tudásunkat nem tudjuk kivinni a pályára minden mérkőzésen, és ennek okát meg kell keresni. A lengyel válogatott verhető ellenfél volt, mégis motiváltabbnak tűnt nálunk, keressük a válaszokat. Valamennyiünknek nagyon fáj a kudarc, hiszen már csak halvány reményünk van arra, hogy ott legyünk az olimpiai selejtezőn. Abban kell előre lépnünk, hogy a legfontosabb mérkőzéseken is jól tudjunk teljesíteni. Meggyőződésem, hogy a válogatott élére erős, tekintélyes edző kell. Meg kell találni a módszert, hogy a sikeres klubcsapatok munkáját a válogatott javára tudjuk fordítani, ehhez megvan a megfelelő anyag, vannak tehetséges játékosok az eredményes folytatáshoz.

Dr. Kocsis Máté elnök elmondta: élni kell azzal a lehetőséggel, hogy a magyar válogatott minden tagja hazai klubban szerepel, és az MKSZ olyan rendszert szeretne kidolgozni, amely alapján a válogatott több időt tud együtt tölteni. – A magyar játékosoknak, a felnőtteknek és az utánpótlás-korúaknak sem tesz jót, ha nem kapnak rendszeres játéklehetőséget, így ezen is érdemes elgondolkozni. Erről döntés még nincs, de tárgyalni fogunk róla, hogy tudnánk elérni, hogy a klubokban szereplő magyar kézilabdázók több lehetőséget kapjanak. A magyar kézilabdázás világszinten továbbra is erős, ez anyagiakban is megmutatkozik, a szövetség az NB I-es és az NB I/B-s csapatokat is tudja támogatni, azt kérjük, hogy a klubok is támogassák még jobban a válogatottak munkáját.

forrás: kéziszövetség.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program