Döntések a szövetségi kapitányokról

2016. február 2.
a a a

Az MKSZ Elnöksége kedden kinevezte a női válogatott szövetségi kapitányának Elek Gábort és Ambros Martint, Talant Dujshebaev, a férfi nemzeti együttes szakvezetője pedig közös megegyezéssel távozik. 

A Magyar Kézilabda Szövetség február 2-i sajtótájékoztatóján Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke bejelentette, hogy az MKSZ Elnökségének döntésének értelmében a magyar női válogatottat a júniusi Eb-selejtezők végéig Elek Gábor és Ambros Martin vezetik szövetségi kapitányként, klubteendőik ellátása mellett, segítőjük Siti Bea. A férfi válogatott szövetségi kapitánya, Talant Dujshebaev közös megegyezéssel távozik. Kocsis Máté hangsúlyozta: az Elnökség elvi döntése alapján olyan szövetségi kapitányra van szükség, aki Magyarországon él és dolgozik, ezt viszont Talant Dujshebaev nem tudja vállalni.

Kocsis Máté elnök elmondta, hogy az MKSZ Elnöksége keddi ülésén hat elvi állásfoglalást hozott, amelyek a következő hónapok döntéseit készítik elő a Liga, az Amatőr Tanács, a Szakmai- és Versenybizottság és egyéb szakmai szervezetek számára. Az Elnökség kijelölte az elvi irányokat, amelyek mentén szeretne tovább haladni.

1. A mindenkori magyar szövetségi kapitánynak életvitelszerűen kell Magyarországon tartózkodnia. Az Elnökség hangsúlyozta: aki hazánkban él, látja a mezőnyt, jobb döntéseket tud hozni.
2. Még tavasszal ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányára vonatkozó szabályozást, abban az irányban, hogy több magyar játékos kapjon lehetőséget az NB I-ben. Az Elnökség kikéri mindenki véleményét, beleértve a Ligát és a szakmai testületeket.
3. Az MKSZ célja, hogy újjászerveződjön az Edző- és az Utánpótlás Bizottság. Ezen a két területen van hová fejlődnie a magyar kézilabdának, ennek keretében az edzőképzés csúcsa lenne a Testnevelési Egyetemen 2017-re a diplomás szakedző képzés.
4. Az MKSZ Elnökség elvárja, hogy a magyar kézilabda-válogatott jóval több időt tudjon együtt tölteni a jövőben év közben. Ennek valamennyi vonzatát, költségét az MKSZ vállalja. A férfi válogatott most sok időt volt együtt, de az MKSZ úgy véli, ha csak egy kis esély van az összetartásra, annak minden feltételét biztosítania kell.
5. Szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása, a Testnevelési Egyetemmel karöltve.
6. A magyar klubok jóval jobb helyzetben vannak, mint évekkel ezelőtt. Az MKSZ elvárja a kluboktól, hogy jelentősebb összeget fordítsanak a saját utánpótlás-nevelésükre, hiszen helyzetük megengedi, hogy felfedezzék és képezzék a tehetségeket. Ezt a munkát el kell végezni. Sok klub jelenleg is ilyen munkát folytat, de ezt a kört szélesíteni kell.

Női válogatott

- Az elvi döntések mellett konkrét döntések is születtek – mondta el Kocsis Máté MKSZ-elnök. - Pálinger Katalin alelnök javaslatot tett a szakmai stábra az előttünk álló négy Eb-selejtezőre. Az Elnökség a javaslatot megvitatta. A magyar női kézilabda előtt jó lehetőségek állnak, erős a keretünk, erős a játékosállomány. Most összefogásra van szükség, hogy a rosszul, szerencsétlenül sikerült december után bebizonyítsuk: a magyar női válogatott ma is erős, és képes a világ legjobbjai közé jutnak. Pálinger Katalin javaslatát az Elnökség elfogadta. Két szövetségi kapitány vezeti a válogatottat, Elek Gábor és Ambros Martin. Hozzájuk társul Siti Bea szakmai munkája. Mindhárom szakember elfogadta a felkérést, ez is jelzi az összefogást annak érdekében, hogy újra a legjobbak közé kerüljünk.

- Az Elnökség nem csupán szövetségi kapitányt keresett, hanem a magyar női válogatott élére keresünk szövetségi kapitányt, ezért minden lehetőséget meg kellett vizsgálnunk és minden lehetőséget meg fogunk vizsgálni az Eb-selejtezők utáni folytatás kapcsán is – közölte Pálinger Katalin, az MKSZ alelnöke. - Minden sikerre szükségünk van, ezért egyértelmű volt, hogy a két szakembert fogom javasolni, és tudtam, hogy tudnak majd együtt dolgozni. Mindkét szakember igent mondott, köszönöm nekik, és köszönjük a kluboknak, az FTC-Rail Cargo Hungariának és a Győri Audi ETO-nak.

Ambros Martin a keddi esti Győri Audi ETO-Budaörs NB I-es mérkőzés miatt nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón, írásos nyilatkozatában azonban jelezte: „Mindenek előtt szeretném elmondani, hogy számomra nagy megtiszteltetés volt a Magyar Kézilabda Szövetség felkérése a nemzeti csapattal való közös munkára. Mát négy éve élek Magyarországon, és büszkén mondhatom, hogy ez az ország nekem és családomnak második otthonommá vált. A magyar kézilabda most egy nehéz időszakot él, ezért nem volt kérdés számomra, hogy a sportág minden képviselőjének össze kell fognia és keményen dolgoznia azon, hogy a magyar női kézilabda színvonala az őt megillető helyre kerüljön. Ezért kész vagyok arra, hogy Elek Gáborral és a Szövetség stábjával egy hatékony együttműködést kezdjünk. A Ferencváros és a Győr a nemzetközi kézilabdában kiemelkedő színvonalat képvisel, és a válogatottat jelentős részben ez a két klub adja. Ezért biztos vagyok benne, hogy a nemzeti csapatot az összefogásunkkal hasonló sikerekre tudjuk vezetni, mint külön-külön a saját csapatainkat.
Bár ez a felkérés csak egy átmeneti időszakra szól, én izgatottan várom, hogy megkezdjük a közös munkát Gáborral, és belefogjunk az építkezésbe, amely a kezdete lehet egy sokkal eredményesebb és fényesebb jövőnek. Hajrá Magyarország!”

Pálinger Katalin alelnök hozzátette: - A jövő stábjában szerepet szánunk Siti Beának, akivel sok sikert értünk el együtt, az ő szakmaisága, emberi tulajdonságai méltóvá teszik arra, hogy a válogatottért dolgozzon.

Elek Gábor szövetségi kapitány: - Semmi nem változott egy hónappal ezelőtti véleményemhez képest, nem főállású kapitányságra vállalkoztam. Arra vállalkoztam, hogy amit kaptam a magyar kézilabdától, azt visszaadhassam. A legfontosabb az összefogás, ezért is fogadtam el elnök úrtól a felkérést erre a négy hónapra. Amint le tudtunk ülni a szakmai stábbal egyeztetni a BL-mérkőzéseket követően, elmondjuk elképzeléseinket.

Siti Bea: - A szerepemet az együttműködés napjai fogják meghatározni. A sportágnak van jelene, rövid-, közép- és hosszú távú terve. Nekünk most rövid távon kell elérnünk a célunkat, amivel hosszú távra is tudunk alapozni. Ismerve Elek Gábor és Ambros Martin szakmai maximalizmusát és nyitottságát, jogos elvárás a négy mérkőzésre szóló feladat, az Eb-kvalifikáció teljesítése, és az Eb-szereplés megalapozása.

Férfi válogatott

- Az Elnökség Marosi László férfi szakágért felelő alelnökkel közös platformra helyezkedve egyik elvi álláspontunkra hagyatkozva úgy döntött, hogy Talant Dujshebaevvel közös megegyezéssel, békében elválva szerződést bont, mivel nem tud életvitelszerűen Magyarországon tartózkodni. Az itt eltöltött közel másfél évet szeretnénk megköszönni, a magyar férfi kézilabdának új válaszokra van szüksége – mondta el Kocsis Máté.

- Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban annyit szeretnék elmondani, hogy Talant Dujshebaevet az előző Elnökség nevezte ki, de ezt nem szeretném negatív tényként kiemelni – emelte ki Marosi László alelnök. - Remekül sikerültek az Eb-selejtezők, majd az Eb-ig sokszor beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal, a válogatott összetételéről is, de a keretkijelölésbe soha nem szóltunk bele. A jövő feladata az új kapitány megtalálása. Az Elnökség az Eb alatt Lengyelországban is többször egyeztetett a szakmai stábbal, Talant Dujshebaev hitt a csapatban és a keretben, sajnos az eredmények azt mutatják, hogy akadtak hibás döntések. A magam nevében is köszönöm a munkáját, sok sikert kívánok neki, hiszen jó szakembernek tartom. Mindent el kell követnünk, hogy jó megoldást találjunk.

- Elkeseredettek vagyunk, hiszen nekem és másoknak is, a riói lehetett volna az utolsó olimpiám – hangsúlyozta a magyar válogatott csapatkapitány, Nagy László. - Kilenc újonc kapott szerepet az Eb-n, ezzel a kerettel a végeredmény, azt gondolom, reális. Talant Dujshebaev maximálisan bízott bennünk, az Eb azonban nem sikerült. A kapitány túlértékelte a játékosok képességeit, és úgy kezelt minket, mintha az év nagy részében együtt készülnénk, ez is volt oka a 12. helynek. Az előttünk álló feladat nehéz, a vb-selejtezőkön együtt kell sikert elérnünk.

- A londoni olimpia után jeleztem, hogy Nagy Lászlóék korosztályát követően mindössze Császár Gáborék értek el utánpótlás-eredményt, ezt követően azonban kimaradt nyolc év, sok korosztályból alig-alig tudtunk beépíteni új játékosokat a válogatottba – mondta el Mocsai Lajos, a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, korábbi szövetségi kapitány a férfi válogatott Eb-eredményével kapcsolatban. - A második fontos kérdés, hogy miért nem gondoskodtunk a tehetség-gondozásról. A 2013-2014-es szezonban a junior válogatott az NB I-ben versenyzett, közülük többen is szerepeltek most az Eb-n. Az akkor utánpótlás-válogatott akkor bent is maradt az NB I-ben pontszám szerint, az NB I-es klubok azonban nem bocsátották mindig a junior válogatott rendelkezésére a játékosokat. 2013-ban a veszprémi játékosok két vereséggel tértek haza a Final4-ról, ami a szlovénok elleni vb-selejtező előtt rendkívüli nehézséget okozott. Kívánom a szerbek elleni idei vb-selejtező miatt, hogy a klubok jól szerepeljenek tavasszal az európai kupasorozatokban. A kvalifikációs világversenyre most januárban kísérleti csapattal mentünk el, ami nem megengedhető. A csapat kohéziója a teljesítmény szétesését követően egyre inkább távolodott az elvárttól.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté elnök elmondta: - Néhány napja levelet küldtem megbízóimnak, az MKSZ küldötteknek, a profi és amatőr kluboknak, megyei szövetségeknek, edzőknek, szakembereknek, jelezve hogy segíteni jöttem a szövetségbe, de indirekt módon felajánlottam a lemondásomat. Jeleztem, hogy ha a megbízóim úgy érzik, hogy megvonják tőlem a bizalmat, akkor ezt tudomásul vettem volna. Ugyanakkor a megküldött válaszokból látszik, hogy egy profi klub, egy megyei szövetség, egy edző, játékos vagy szakember sem kérte, hogy távozzak. Ezért azt a döntést hoztam, hogy folytatom a küzdelmet, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a magyar kézilabda háttere biztos, még biztosabb legyen. Az elmúlt időszak munkájáról a tavaszi küldöttgyűlésen részletesen is beszámolunk.

forrás: kéziszövetség.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program