Tisztelet a bátraknak

Orbán Viktor: Európa ma nem szabad

2016. március 15.
a a a

Ma, 168 évvel az európai népek nagy szabadságharcai után a mi közös otthonunk, Európa nem szabad – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédében a Magyar Nemzeti Múzeumnál. A miniszterelnök szerint ennek az az oka, hogy "ma Európában tilos kimondani az igazságot", pedig – mint fogalmazott – a szabadság az igazság kimondásával kezdődik. A kormányfő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen elutasította a kényszerbetelepítést, jelezte: nem fognak engedni se zsarolásnak, se fenyegetésnek.

A kormányfő a 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen emlékeztetett, hogy az 1848-as, 1956-os "forradalmi hagyomány szívverése mozgatja és irányítja ma is a nemzet politikai, gazdasági és szellemi életét".

Orbán Viktor külön köszöntötte a Budapestre érkezett lengyeleket, azt üzenve, hogy "miként ezeréves közös történelmünk során mindig, most is mellettetek állunk a küzdelemben, amelyet hazátok szabadságáért és függetlenségéért vívtok". "Veletek együtt üzenjük Brüsszelnek: több tiszteletet a lengyeleknek!" - mondta.

Vagy együtt, vagy sehogy

A kormányfő ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a népvándorlás megállításához először Brüsszelt kell megfékezni. Hozzátette: nem hagyják, hogy Brüsszel a törvények fölé helyezze magát. A miniszterelnök kifejtette: elutasítják a kényszerbetelepítést, nem fognak engedni se zsarolásnak, se fenyegetésnek; nem fogják engedni, hogy mások mondják meg, "kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba". Orbán Viktor közölte, "eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot", hogy "szövetségeseket gyűjtsünk". "Pártállásra való tekintet nélkül egységbe hívjuk Magyarország minden polgárát és egységbe hívunk minden európai nemzetet" - fogalmazott, hangsúlyozva: Európa egységét helyre kell állítani. „Vagy együtt, vagy sehogy. Ma ez a törvény” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A szabadság az igazság kimondásával kezdődik

Ma, 168 évvel az európai népek nagy szabadságharcai után "a mi közös otthonunk, Európa nem szabad" - fogalmazott Orbán Viktor. Szavai szerint Európa ma azért nem szabad, mert a szabadság az igazság kimondásával kezdődik, márpedig "ma Európában tilos kimondani az igazságot".

Tilos kimondani, hogy népvándorlás fenyegeti Európát, hogy a bevándorlás bűnözést, terrort hoz a kontinensre, és azt is tilos kimondani, hogy "ez nem véletlen", hanem egy "kitervelt, irányított akció" - mondta a kormányfő, úgy fogalmazva: Brüsszelben ma azon mesterkednek, hogy "minél gyorsabban ideszállítsák, betelepítsék közénk az idegeneket". Hangsúlyozta "a népvándorlás lassú víz, amely kitartó sodrással mossa el a partot". A kormányfő hozzátette: humanitárius ügynek adja ki magát, de valódi természete a térfoglalás, azonban – folytatta – ami térfoglalás nekik, az térvesztés nekünk.

Európa népei lassan felébrednek

Orbán Viktor szerint azonban Európa népei "lassan felébrednek", mert talán megértették: a jövőjük forog kockán. Először csak néhány százról, egy-kétezer betelepítettről van szó, de ma egyetlen felelős európai vezető sem meri "letenni a nagyesküt", hogy ez a szám nem szaporodik-e fel tíz- és százezrekre - közölte.

A miniszterelnök végül azt mondta: "a sors könyvében ma az van megírva, hogy a rejtőzködő és arctalan világerők megszüntetnek mindent, ami sajátos, különálló, ősi, nemzeti". "Ha ebbe belenyugszunk, elnyel bennünket az Európai Egyesült Államok hatalmas bendője". Ezért azt a feladatot tűzte célul, hogy "legyőzzük, átírjuk és megváltoztassuk a nekünk szánt sorsot".

Múlttal és jövővel szembenézve kell cselekedni a nemzetért

A Magyar Nemzeti Múzeumnál tartott díszünnepségen Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc mának szóló üzenete: múlttal és jövendővel egyaránt szembenézve cselekedni a nemzetért. "Ha ünnep van, mindig kitűzzük a zászlót, de kitárjuk-e a szívünket is?" - kérdezte a főpolgármester, aki szerint az igazi március üzenete azt erősíti, hogy akkor is merni kell előrébb lépni, amikor kockázatos.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: sokan látjuk, hogy ez az ország mer cselekedni, bár kockázatos és nehéz. "Nincs más út, ez ma a jövővel számot vető, felelősen cselekvő bátrak mérföldköve" - tette hozzá Tarlós István.

Az ünnepi műsorban részt vett Paár Julianna, Gubik Petra, Varga Miklós, a MH Honvéd Férfikar, a MH BHD Budapest Helyőrség Zenekar, valamint a Magyar Állami Népi Együttes.

A rendezvény szomszédságában, a Kecskeméti utca és Múzeum körút sarkán tartotta demonstrációját a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság. Az állami ünnepség és a tüntetés résztvevőit rendőrsorfal választotta el. A beszédek alatt végig hallani lehetett pár tucat zajongó, sípoló demonstrálót.

forrás: józsefváros.hu

 

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program