Ünnepi megemlékezés Józsefvárosban

A történelem a bátrakat igazolja

2016. március 15.
a a a

„Mit kíván ma a magyar nemzet? Éppen ugyanazt, amit 1848-ban. Önrendelkezést” – mondta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen. A Polgármesteri Hivatal 300-as Dísztermében megtartott rendezvényen fellépett Turek Miklós színművész és a Csillagszemű Táncegyüttes is. Az ünnepség végén Horváth Mihály, a szabadságharc hős püspöke emlékművénél koszorút helyezett el Kocsis Máté polgármester, Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármester, valamint a képviselő-testület több tagja és civilek is.

Teljesen megtelt a Polgármesteri Hivatal díszterme március 15-én délelőtt, ahol a Himnusz közös eléneklése és a Csillagszemű Táncegyüttes Toborzó című előadását követően Kocsis Máté mondott ünnepi beszédet. Józsefváros polgármestere kiemelte: 168 éve ezen a napon, innen nem messze, a Nemzeti Múzeumnál elhangzott a 12 pont. Mint mondta, a kiáltványnak van egy másik fontos része, amelynek ma is különös aktualitása van. A kiáltvány legelső mondata így szól: „Mit kíván a magyar nemzet”.

„1848-ban a magyarok beleszólást akartak a sorsukba. Azt akarták, hogy Pesten, és ne Bécsben hozzanak róluk döntéseket. A bátrak megértették az idők szavát és megharcoltak a nemzet és az egyén önrendelkezéséért. Tudták, hogy Magyarország jövője, függetlensége, a nemzet és a határok biztonsága forog kockán” – mondta Kocsis Máté. A polgármester hozzátette: mai önrendelkezésünk kivívásához szükség volt ’48-49 ifjainak bátorságára, 1956 hőseinek önfeláldozására és 1989 rendszerváltóinak merészségére is.

Újra önrendelkezésünk a tét

„Most újra komoly veszély fenyegeti elődeink által nehezen kivívott szabadságunkat. Ma újra az ország és az egyének önrendelkezése a tét, amikor megkérdezésünk nélkül akarnak sorsunkról döntést hozni. Újra a nemzet és az ország biztonsága került veszélybe, amikor helyettünk akarják megmondani, hogy kikkel éljünk együtt” – mondta Kocsis Máté, majd hozzátette: meg kell hallani ma is, hogy mit kíván a magyar nemzet, és annak megfelelően kell cselekedni.

Egységes kiállásra van ma is szükség

És hogy mit kíván ma a magyar nemzet? – tette fel a kérdést. „Éppen ugyanazt, amit 1848-ban. Önrendelkezést. A magyar nemzet ma is csak beleszólást akar saját sorsába, hogy a döntéseket Budapesten hozzák, és ne Brüsszelben. Ma ismét össze kell fognia a nemzetnek, ki kell állnia saját magáért és bátornak kell lennie. A történelem ugyanis a bátrakat igazolja. 1848 egységes kiállás volt a magyar nemzet egészéért, erre az egységes kiállásra van ma is szükség, amikor újra jelenünk és gyermekeink jövője a tét” – jelentette ki Józsefváros polgármestere.

„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz” – idézte Kocsis Máté Kossuth Lajos szavait. Hozzátette: „Ezt üzenjük ma mindazoknak, akik nem akarják meghallani, mit kíván a magyar nemzet”.

Koszorúzás a Horváth Mihály téren

A polgármesteri beszédet követően Turek Miklós színművész szavalta el a 12 pontot és Petőfi Sándor Bizony mondom, hogy győz most a magyar kezdetű versét, majd Michels Antal, a Józsefvárosi Szent József Plébánia plébánosa mondott áldást.

A megemlékezés Horváth Mihály, a szabadságharc hős püspöke emlékművénél, a róla elnevezett téren zárult – a rossz idő miatt nem itt rendezték meg a teljes ünnepséget –, ahol koszorút helyezett el Kocsis Máté polgármester, Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármester, valamint Vas Imre országgyűlési képviselő, a képviselő-testület több tagja és civilek is.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program