Illegális bevándorlás

Budapest elutasítja a kötelező betelepítési kvótát

2016. március 30.
a a a

A Fővárosi Közgyűlés március 30-i ülésén határozatban utasította el a kötelező betelepítési kvótát, amely alapján Magyarország több tízezer migráns befogadására lehet köteles. A döntéssel egyúttal kifejezte egyetértését a kormány migrációs politikája mellett és csatlakozott a magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen elnevezésű mozgalomhoz.

A Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett javaslat elfogadásával a közgyűlés kimondta: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, mivel az ellentétes Magyarország, így Budapest érdekeivel is.

A döntéssel a fővárosi önkormányzat egyetértését és támogatását fejezte ki a kormány illegális bevándorlással szembeni, Magyarország védelme érdekében tett intézkedéseivel kapcsolatban. Emlékezetes: a bevezetés ellen már több mint 1 millió 800 ezer állampolgár tiltakozott aláírásával és közel 900 önkormányzat – köztük Józsefváros – fejezte ki tiltakozását a kötelező kvóta ellen.

A határozatról szóló vitában Tarlós István főpolgármester elfogadhatatlannak nevezte az ellenzék szerinte lekicsinylő véleményét a migránsproblémához, amely a budapestiek következő generációinak életét is jelentősen befolyásolhatja.

Kocsis Máté arról beszélt: az elmúlt hónapok eseményei is bebizonyították, szükség van az egységes nemzeti kiállásra a kormány migránspolitikája mellett, amely egy európai uniós vitában is értékelhető üzenet. A tavaly nyáron a Keleti-pályaudvar mellett kialakult helyzetről szólva elmondta: ha a baloldalon múlt volna, még mindig változatlan lenne a helyzet, hiszen ők akkor egy Fidesz által kreált problémának nevezték az illegális bevándorlást. Mint mondta, a határozat elfogadásával az Európai Unió bürokratái felé azt üzenjük: nem tartjuk helyesnek azt az utat, amelyen ők járnak, ellentétben Magyarország kormányának intézkedéseivel.

Példátlan kihívás

A közgyűlés számára benyújtott előterjesztés emlékeztetett arra, hogy 2015-ben példátlan kihívással kellett szembenéznie az Európai Unió országainak, így Magyarországnak is. Mintegy másfél millió illegális bevándorló érkezett kontinensünkre, akiknek csak egy része menekült háborús övezetből. Az illegális bevándorlás kérdése az önkormányzatokat is kihívás elé állítja, elsősorban azzal, hogy a területén élő lakosság zavartalan mindennapi életvitelét, közszolgáltatásokkal való ellátását a krízishelyzetben is biztosítania kell. Tavaly nyáron erős migrációs nyomás alá került Budapest és csak a közszolgáltató cégek által megtett intézkedésekkel kapcsolatban felmerült többletköltségek megközelítik a százmillió forintot, amelyek megtérítéséről szintén döntött a fővárosi testület.

Mint írták, a bevándorlással erősen érintett európai nagyvárosokban - például Párizsban, Berlinben és Brüsszelben úgynevezett "no-go" zónák alakultak ki. Ezeken a helyeken a befogadó társadalom írott és íratlan szabályai nem érvényesülnek, a hatóságok nem vagy nehezen tudják ellenőrzésük alatt tartani a városrészeket. A felelős városvezetés ezt negatív és elkerülendő folyamatnak kell, hogy tekintse.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program