Józsefváros elnyerte a Befogadó Magyar Település címet

2016. április 9.
a a a

Józsefváros vezetése számos intézkedést tett a fogyatékos emberek társadalmi esélyegyenlőségéért az elmúlt években. Ezt az erőfeszítést ismerte el pénteken az Országház Delegációs termében tartott díjátadón a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT), ahol – öt másik település képviselője mellett – Kocsis Máté vehette át a „Befogadó Magyar Település” díjjal járó emlékplakettet. Józsefváros polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: ha valaki fogyatékkal él vagy megváltozott munkaképességű, az nem jelenthet esélytelenséget és reménytelenséget számára. A díjazottakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntötte.

Kövér László beszédében úgy fogalmazott: egy olyan időszakban, amikor sokan hajlamosak visszaélni a befogadás gondolatával, örömére szolgál, hogy azokat köszöntheti, akiknek nem politikai, hanem szívügyük az, hogy embertársaik befogadásának nemes ügyét önzetlenül és a leggyakorlatiasabb módon szolgálják Magyarországon.

Hozzátette: a magyar társadalomban meg kellene tanulnunk jobban elfogadni egymás fizikai, szellemi vagy éppen politikai különbözőségeit, ami erősítené a nemzeti egységet. Egy közösség ugyanis maga sem lehet egészséges, ha nem tudja befogadni, elfogadni és segíteni az egészségügyi fogyatékossággal küzdő tagjait – hangsúlyozta Kövér László.

A házelnök egyúttal arra biztatta Magyarország összes önkormányzatát, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt, hogy kövessék a jó példát, és lehetőségeikhez képest törekedjenek élhetőbb környezetet teremteni fogyatékossággal élő embertársaik részére.

Kis lépésekkel is célba érhetünk

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a kerület vezetése az elmúlt hat évben elkötelezte magát amellett, hogy segítse és megkönnyítse a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek életét. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ha valaki fogyatékkal él, az nem jelenthet esélytelenséget és reménytelenséget számára. Ezt a felfogást azonban – folytatta – nem csupán a kis közösségek, hanem az egész nemzet esetében is helyesnek tartaná. Éppen ezért indultak el azok a kezdeményezések és újítások, amelyek kis lépésenként a kitűzött cél irányába viszik a kerület egészét – tette hozzá Kocsis Máté.

Az esélyegyenlőség érdekében tett intézkedésekről szólva Józsefváros polgármestere elmondta, hogy a Józsefváros Újjáépül Programban megvalósult közterület-megújításoknál maradéktalanul figyelembe vették azokat az igényeket, amelyeket a fogyatékkal élők szervezetei és a szakemberek javasoltak. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett a vakok és gyengén látók, valamint a mozgáskorlátozottak számára biztonságosan kialakított járdafelületekre, zebrákra, valamint a parkokban való közlekedést segítő burkolati megoldásokra. A közintézmények kapcsán hangsúlyozta, hogy Józsefváros vezetése nagy tempót diktál az akadálymentesítésben, azonban a munka még nem ért véget.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy a városrészben található akadálymentesített és – a speciális igényeknek megfelelő – fejlesztőszobával rendelkező bölcsőde, a mozgáskorlátozott óvodásokat pedig három kerületi intézmény is tudja fogadni. Továbbá – folytatta – azok számára, akik igénylik, térítésmentesen biztosítja a kerület a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A polgármester arról is beszélt, hogy az elmúlt években hét foglalkoztatási és álláskeresési programot tartottak a fogyatékkal élők számára az önkormányzat gazdasági társaságai és piaci szereplők bevonásával, aminek köszönhetően számos megváltozott munkaképességű ember jutott munkához, többek között az önkormányzatban is.

Józsefváros folytatja a munkát

Kocsis Máté beszédében kiemelte: a Nem adom fel Alapítvány segítségével Józsefvárosban nyílt meg Budapest első, fogyatékkal élők által üzemeltett kávézója, illetve a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány munkájának köszönhetően, a Törőcsik Mari nevével fémjelzett kulturális-közösségi tér, ahol szintén megváltozott munkaképességűek is dolgoznak. A beruházáshoz az önkormányzat 8 millió forinttal, illetve a József-napi bál bevételével járult hozzá. A polgármester arról is beszámolt, hogy az önkormányzat vezetői rendszeresen tartanak kapcsolatot a fogyatékkal élő embereket képviselő társadalmi szervezetekkel. Mint mondta, a munkának még nincs vége, azonban ígéretet tett arra, hogy elkötelezettek maradnak ebben az ügyben és igyekeznek azt a tempót tartani, amit eddig mérceként meghatároztak.

A FESZT által 2011-ben alapított, kétévente átadott elismeréssel azokat a településeket díjazzák, amelyek várospolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel. Földesi Erzsébet, a FESZT elnöke elmondta: a díjat az 50 ezer lakos feletti kategóriában ezúttal három budapesti kerület: a VIII., a XIII. és a XV. kerület nyerte el, az 50 ezer lakos alatti kategóriában pedig Mórahalom, Dunaújváros és Vác.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program