Nemzetközi korrupciós botrányba keveredett a baloldal

2016. április 27.
a a a

Felszólítjuk a baloldal fővárosi képviselőit, számoljanak el az Alstom-pénzekkel – mondta Kocsis Máté.

 

A Fidesz budapesti elnöke szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala nyomozást indított az Alstom-szerződések ügyében. A vád szerint közel 700 millió forint kenőpénzt adtak olyan döntéshozóknak, akik elősegítették, hogy a 4-es metró szerelvényeit a cég szállíthassa a budapestiek számára – tette hozzá Kocsis Máté. Szavai szerint Tarlós István „nem véletlenül vívott gigászi harcot amiatt, hogy az Alstom-szerződések körüli visszásságokat elrendezze”, és eljárást kezdeményezett.

Most már nemzetközi szintre emelkedett ez az ügy; a baloldal nemzetközi szintű korrupciós botrányáról van szó – jegyezte meg a politikus.

Leszögezte, a Medgyessy Péter által megkapott összeg nyilván nem fedezi az eljárásban említett 700 millió forintot, ezért adódik a kérdés, hogy hol van a többi pénz.

Érdekelne minket, hogy Demszky Gábor miért nem szólal meg az ügyben, valamint az, hogy Gy. Németh Erzsébet – aki az akkori baloldali frakció vezetője volt – érintett-e a dologban. Érdekelne minket, hogy Horváth Csaba, akire Demszky Gábor később a BKV felügyeletét bízta, érintett-e a dologban, és kapott-e ebből a pénzből; ha nem kapott, akkor miért nem tűnt fel neki, hogy az Alstom-szerződések hátrányosak a Főváros számára. Miért Tarlós Istvánnak kellett ezt a munkát elvégeznie? Mi volt Horváth hallgatásának az ára? – sorolta. Közölte, arra is várják a választ, hogy ezek a pénzek milyen döntéshozatali mechanizmuson keresztül „jutottak abba az állapotba, hogy ez a nemzetközi korrupciós botrány megvalósuljon”.

Felszólítjuk a baloldal fővárosi képviselőit, hogy a különböző figyelemelterelő és balhékereső ügyeik helyett inkább számoljanak el azzal, hogy az ő fővárosi kormányzásuk alatt hogy tűntek el ezek a pénzek, kinél vannak. Arra is felszólítjuk őket, hogy adják vissza ezeket a pénzeket a fővárosiaknak – jelentette ki Kocsis Máté, aki szerint ez az összeg a fővárosiakat, a BKV-t és a budapesti tömegközlekedést illeti meg.

Tájékoztatott arról, hogy a következő közgyűlésre megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az ügy miatt érdemes-e vizsgálóbizottságot felállítani. Teljesen világosan látszik, hogy a nyomozati munka mellett szükséges a döntéshozatali mechanizmusok megvizsgálása is – jegyezte meg. Kocsis Máté úgy fogalmazott, Demszky Gábornak, Gy. Németh Erzsébetnek, Horváth Csabának nyilvánvalóan tudnia kellett erről az ügyről, ha pedig ez nem így volt „akkor a teljes alkalmatlanságukról adnak tanúbizonyságot”.

Újságírói kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a korábbi állami számvevőszéki vizsgálat megállapította, hogy a fővárosiakat hátrány érte az Alstom-szerződések miatt.

forrás: fidesz.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program