Interjú Józsefváros polgármesterével

Kocsis Máté: Rengeteg fejlesztést végzünk el idén

2016. május 13.
a a a

A tervek szerint elkezdődhet az Orczy negyed rehabilitációja, Józsefvárosban további társasházak, utak újjáépítése indul el, új idősotthon jön létre és sportpálya-felújítások is lesznek. Többek között ezekről beszélt Kocsis Máté polgármester a Józsefváros újságnak adott interjúban, amelyben hangsúlyozta: az önkormányzat jó gazdálkodásának köszönhetően mintegy 1,27 milliárd forintból rengeteg fejlesztést tud elvégezni az önkormányzat idén. Folytatódik a nagysikerű, társasházak felújítására kiírt pályázat is: csak az idén 600 millió forint áll rendelkezésre a lakóközösségek számára.

A közelmúltban díjat vehetett át Budapest rendőrfőkapitányától a főváros, így részben Józsefváros közbiztonságáért tett erőfeszítéseiért. A Józsefváros rendjéért elismerések átadásakor azt mondta: büszkék lehetünk az eredményeinkre, de van még mit tenni. Milyen lépéseket tervez a józsefvárosi közbiztonság további javítása érdekében?

Így van, a statisztikák, és ami ennél sokkal fontosabb, a lakossági visszajelzések is azt mutatják, hogy Józsefváros közbiztonsága és a lakosság biztonságérzete az elmúlt években sokat javult. 2010 óta 4,5 milliárd forintot költöttünk közbiztonsági célokra, ez nagyságrendekkel több, mint korábban. Jók az eredmények, de feladat mindig van. Folytatni fogjuk az eddigi munkát és a rendőrséggel együttműködve kiemelten fogunk koncentrálni azokra a területekre, ahonnan a legtöbb jelzés érkezik, mint például a Diószegi Sámuel, az Illés és a Korányi Sándor utca környékére. Ebben fog segíteni az is, hogy a tervek szerint hamarosan elindulhat az Orczy negyed rehabilitációja.

Az Orczy negyed rehabilitációját már tervezik egy ideje, mikor kezdődhet el végre ténylegesen?

Természetesen szeretnénk a lehető leghamarabb elkezdeni, azonban egy olyan méretű munkáról van szó, amihez külső forrásra van szükség, és ha minden jól megy, találtunk is. Múlt hét csütörtökön döntött róla a képviselő-testület, hogy elindulunk egy pályázaton, amivel akár 2 milliárd forintot is nyerhetünk az Orczy negyed programra. Ebből már el tudnánk kezdeni a tényleges munkát. A negyed fejlesztésének előkészítése már folyamatban van, és ne felejtsük el, hogy a közel 30 milliárd forintos Ludovika-beruházás már most nagy hatással van a környék megújulására.

Milyen konkrét tervek vannak az Orczy negyed megújítására?

Egy teljes szociális városrehabilitációs programot tervezünk, hasonlóan a nagyon pozitív visszajelzéseket és eredményeket hozó Magdolna Negyed Programhoz. A pályázat lehetőséget ad társasházak felújítására, energiahatékonysági beruházásokra, közterületek felújítására, akadálymentesítésre, különböző szociális, társadalmi beilleszkedést segítő programok megvalósítására vagy akár bűnmegelőzési projektek szervezésére is. Egy komplex, sok területet lefedő programot szeretnénk megvalósítani.

Az elmúlt években megújultak Józsefváros közterei, terveznek azért idén is valamilyen közterületi fejlesztést?

Igen. Éppen a múlt héten döntött a képviselő-testület a költségvetési pénzmaradvány elosztásakor a Tömő utca és a Vay Ádám utca felújításáról, illetve megkezdődik a Korányi Sándor utca felújításának tervezése is. Emellett kértük a fővárost, hogy ha van rá lehetőség, útfejlesztési terveikbe vegyék bele például a fővárosi fenntartású Dobozi utcát, a Salgótarjáni utcát vagy akár a Sport utcát.

Mire jut még a pénzmaradványból? Mekkora összegről van egyáltalán szó?

Az önkormányzat jó gazdálkodásának köszönhetően a teljes pénzmaradvány összege 1,27 milliárd forint. Nagyjából 300 millió forintot eltettünk tartaléknak, 950 millió forintról pedig döntöttünk a múlt héten. Ebből rengeteg fejlesztést végzünk el az idén. Például 4,5 millió forintból megújítjuk a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a kisgyermekek egészségi állapotának javítása érdekében 3,8 millió forintból hét óvodában sószobát építünk és 50 millió forintból megépülhet az új idősotthon is a Palotanegyedben. Biztosítottuk a fedezetet a bölcsődei nevelést-oktatást segítők és a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ szociális dolgozóinak béremelésére is, így összesen 279 kerületi dolgozó számára garantáltuk a magasabb fizetést. Emellett lesznek sportpálya- és sportudvar- felújítások, megkezdődik a Kálvária téren egy új háziorvosi rendelő kialakításának tervezése és további forrást biztosítottunk a társasházak megújítására is.

2015-ben nagy népszerűségnek örvendett a társasházi felújítási pályázat, 2016-ban eddig mik a tapasztalataik? Mekkora összeget biztosítottak most a célra?

2016-ban is nagy az érdeklődés a pályázatra, aminek nagyon örülünk, igyekszünk a lehető legtöbb forrást biztosítani is hozzá. Múlt héten újabb 100 millió forintot adtunk az idei félmilliárdhoz, így csak idén 600 millió forint áll rendelkezésre a lakóközösségek számára. Ez a tavalyi összeggel és a társasházak önerejével együtt már közelíti a 3 milliárd forintot, ami másfél év alatt kiemelkedő, minden korábbinál magasabb összeg.

Még egy sokakat érdeklő téma a végére. Elhangzott már korábban többször, hogy a közeljövőben megújulhat a Blaha Lujza tér, amire igen nagy szükség is lenne. Mikor kerülhet sor „az első kapavágásra”?

A Blaha Lujza tér kapcsán bonyolult a helyzet, hiszen fővárosi területről és egy nagy közlekedési csomópontról van szó. Érdemes közösségi közlekedési szempontból is átgondolnia a szakembereknek a lehetőségeket. A Főváros részéről is megvan a szándék a felújításhoz, bízom benne, hogy mielőbb elkészülnek a pontos tervek, meglesz hozzá a szükséges forrás, és a felújítás elkészülhet 2018-ig.

A tér felújítását nem lenne ésszerű összekötni a Népszínház utca rekonstrukciójával? Olykor elképesztő állapotok vannak errefelé…

Szeretnénk, ha így lenne, szerepel is a terveink között és tudtommal Tarlós István főpolgármester úr sincs ellene. Sőt akár a tágabb környezet – mint például a Somogyi Béla utca – megújítása is szóba jöhet.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program