Élhetőbb környezet kialakítása a cél

Bírsággal sújthatók a közösségi együttélés szabályszegői

2016. június 11.
a a a

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete június 2-ai ülésén a közösségi együttélés alapvető szabályairól és annak jogkövetkezményeiről határozott. Az elfogadott rendelet az eddig is tiltott tevékenységeket, mulasztásokat visszatartó erővel bíró szankcióval párosítja. A kerület vezetése az új szabályozástól azt várja, hogy javulnak a köztisztasági állapotok, a helyi közösségek együttélési viszonyai és a városképi megítélés, ezáltal egy élhetőbb környezet alakul ki.

Azt, hogy nem szabad többek között a parkok, terek növényzetét pusztítani, a játszótérre állatot bevinni, a szökőkútban fürdeni vagy zöldterületre parkolni, eddig is tudta mindenki. Ennek ellenére akadnak olyanok, akik nem vesznek tudomást a tiltásokról. Annak érdekében, hogy ez megváltozzon kerületünkben, a képviselő-testület a legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy helyszíni vagy közigazgatási is bírsággal sújtható az, aki nem tartja be a közösségi együttélés alapvető szabályait.

A tulajdonosok kötelességei

Az ülésen elfogadott rendelet kitér az ingatlantulajdonosokra, akiknek gondoskodniuk kell a falra felkerült festések, falragaszok eltávolításáról, a ház előtti járda tisztántartásáról, és a munkavégzések során keletkezett hulladék eltávolításáról. A telektulajdonosoknak kötelessége a gyommentesítés, és a telek tisztán tartása, míg a kereskedelmi és vendéglátóhelyek üzemeltetőinek rendszeresen ürített hulladékgyűjtőt kell a bejáratuk közelébe helyezni.


Óvjuk a környezetet

A rendelet egy külön paragrafusa foglalkozik az önkormányzati területek használatáról: aki hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulástól eltérő módon használja a közterületet, az is bírságra számíthat. Az önkormányzat a környezetet is szeretné megóvni, éppen ezért fizetnie kell azoknak is, akik parkok, zöldterületek növényzetében kárt tesznek, játszótérre állatot visznek be, közkútnál járművet mosnak, abban fürdenek, illetve zöldterületre autójukkal behajtanak, vagy ott parkolnak.

A rendelettel az önkormányzatnak az a célja, hogy javuljanak a lakosság együttélési viszonyai, a közterületek tisztasági állapota, kedvezőbb legyen a városkép megítélése és mindezek által egy élhetőbb környezet alakuljon ki.

A tisztább és biztonságosabb közterekért

A Józsefvárosban lakó embereknek igényük van a rendre. Ezért is fontos, hogy olyan kérdéseket szabályoznak az új, közösségi együttélésről szóló rendeletben, amelyek pozitívan befolyásolják a tisztább, élhetőbb környezet kialakulását – mondta el lapunknak Zentai Oszkár önkormányzati képviselő.

A rendelettől és annak szigorú betartatásától az önkormányzati képviselő azt várja, hogy többek között javul a Népszínház utca rendje és tisztasága, valamint a II. János Pál pápa tér valóban a pihenni vágyó családok, a játszani szerető gyerekek kikapcsolódásának zavartalan helyszíne legyen. Zentai Oszkár hangsúlyozta: a rendeletnek nem költségvetési oka van, a cél az, hogy visszatartó ereje legyen. Éppen ezért a közterület-felügyelők a helyszínen mérlegelni fogják, hogy elegendő-e a figyelmeztetés, vagy szükséges a bírságolás. Az önkormányzati képviselő fontosnak tartja kiemelni, hogy a rendelet az élethez igazodik, tehát akár bővülhet is a szabályozások köre, amennyiben az indokolt.

A bírságok mértéke

A szabályszegőkkel szemben lakossági bejelentésre, vagy a hatóság észlelése alapján indulhat eljárás, aminek következményeképpen közigazgatási bírság szabható ki természetes személyek esetén 200.000 forintig, jogi személyek esetén 2.000.000 forintig terjedően. A helyszínen 50.000 forintot róhatnak ki a józsefvárosi közterület-felügyelők. A szabályszegő esetek összes körülményét megvizsgálva azonban figyelmeztetés is alkalmazható.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program