Augusztus 20. - Szent István király ünnepe

Sára Botond: Feladatunk ezeréves értékeink megőrzése

2016. augusztus 21.
a a a

István király iránymutatásai, tettei nemcsak jövőt adtak az országnak, hanem feladatot is róttak a magyar nemzetre. A mai nemzedéknek feladata, hogy hazánkat és annak szilárd alapjait a jelenlegi veszélyektől megvédje, ezeréves értékeit megőrizze gyermekeink és az ő gyermekeik számára – emelte ki Sára Botond alpolgármester augusztus 20-i beszédében a józsefvárosi Golgota téren. Az ünnepi eseményen közreműködött Oberfrank Pál színművész és a Regélők énekegyüttes. Az új kenyeret Michels Antal, a kerületi Szent József templom plébánosa áldotta meg.

Az államalapító Szent István király ünnepére mintegy 100-150 józsefvárosi gyűlt össze augusztus 20-án délelőtt a Golgota téri kettős keresztnél, amely a Himnusz közös eléneklésével kezdődött. „Szent István öröksége a nehezen és áldozatok árán megteremtett állami egység szimbóluma, a magyar nép végső letelepedésének jelképe.

Ezertizenhat évvel ezelőtt letette a keresztény Magyarország alapjait, ami egyben a magyar nemzet fennmaradásának záloga is volt” – mondta ünnepi beszédében Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere. Kiemelte: István király az őt követő korszakokra és nemzedékekre mindig hatással volt és lesz, iránymutatásai és tettei nemcsak jövőt adtak az országnak, hanem feladatot is róttak a magyar nemzetre.

„A mai nemzedéknek az a feladata, hogy hazánkat és annak szilárd alapjait a jelenlegi veszélyektől megvédje, ezeréves értékeit megőrizze gyermekeink és az ő gyermekeik számára” – fejtette ki az alpolgármester. Mint elmondta: sokszor kellett megvédeni hazánk határait, keresztény mivoltát, függetlenségét és kulturális értékeit. Ellenálltunk idegen hódítóknak – tette hozzá –, küzdöttünk a nagyhatalmak háborúinak kereszttüzében, felvettük a harcot diktatúrák elnyomásával szemben is.

„Most azonban egy, talán minden korábbinál nagyobb veszéllyel kell szembenéznie nemcsak az országnak, hanem egész Európának. Egy olyan népvándorlás zajlik a világban, ami nemcsak egy-egy területen fenyeget, hanem egyszerre vannak veszélyben határaink, keresztény kultúránk, biztonságunk, otthonunk, családjaink. Vannak, akik, mintha vakok lennének, nem látnak problémát. Ők a káoszban, zavarkeltésben, gyökértelen, nemzetek nélküli Európa és társadalmak létrehozásában érdekeltek” – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

Hozzátette: a józsefvárosiak ennek a veszélynek ugyan csak egy apró részletét, de személyesen is megtapasztalták tavaly nyáron. „Nem szeretnénk, ha erre újra sor kerülne. A határaink, családjaink, értékeink védelme iránti igény mindig elegendő erőt adott ahhoz, hogy sikerrel óvjuk meg hazánkat. Most ismét össze kell fognunk. Augusztus 20. hazánk intézményes létezésének és fennállása folytonosságának ünnepe. Őrizzük meg ezt a folytonosságot gyermekeink számára, és védjük meg az országot!” – zárta beszédét Sára Botond.

Augusztus 20. az új kenyér ünnepe is: az aratás és az új búzából készült kenyér megáldásának ideje. Michels Antal, a Szent József templom plébánosa emlékeztetett arra, hogy Szent István királyunk hiteles ember volt, akinél a szó és a tett egybecsengett. Erős sziklára építette nemcsak családja, hanem nemzete jövőjét is.

A plébános kiemelte: István király fokozatosan ráébredt hivatására és küldetésére: megkeresztelkedett, koronát kért Rómából, monostorokat alapított és egyházmegyéket hozott létre. István király intelmei kapcsán Michels Antal a hit ajándékát emelte ki, mint olyan erőforrást, amiért különösen hálásnak kell lennünk, és ragaszkodnunk kell hozzá. Ezt követően a plébános megáldotta az új kenyeret.

A Szózat közös eléneklésével záruló augusztus 20-i ünnepségen közreműködött Oberfrank Pál és a Regélők énekegyüttes is.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program