Józsefváros támogatja a népszavazást

Kocsis Máté: Biztonságunk és gyermekeink jövője a tét

2016. szeptember 9.
a a a

A kényszerbetelepítés elleni népszavazást október 2-án tartják. A józsefvárosi képviselő-testület szeptember 8-ai ülésén arról határozott, hogy Józsefváros támogatja a referendumot. Az önkormányzat felkéri a kerületi választópolgárokat, hogy az október 2-i népszavazáson vegyenek részt, aminek érdekében kampányt is indít. A döntést heves vita előzte meg. Kocsis Máté polgármester hangsúlyozta: a népszavazáson Józsefváros biztonságáról és gyermekeink jövőjéről döntünk.

2015-ben másfélmillió bevándorló lépte át illegálisan Európa határait, és a folyamat azóta sem állt meg. Az ellenőrizetlen bevándorlás komoly biztonsági kockázatot jelent, a magyar kormány ezért több, határozott lépést tett, hogy megvédje állampolgárait. Közben Brüsszel arra készül, hogy az Európai Unióba érkező bevándorlókat egy meghatározott kvóta alapján ossza szét a tagállamok között. Magyarország álláspontja szerint csak a magyarok dönthetik el, kivel szeretnének együtt élni, és kivel nem.

Mi dönthessük el, kivel szeretnénk együtt élni

Mint Kocsis Máté polgármester a képviselő-testület napirendi vitájában elmondta: az Európai Unió a magyar emberek megkérdezése nélkül készül betelepíteni bevándorlókat. „A betelepített embereknek nem egy várost hoznának létre, hanem szétosztanák őket, helyzetüket végül az önkormányzatoknak kellene rendezni. Ezért van jelentősége annak, hogy miképpen foglalunk állást” – emelte ki Kocsis Máté.

Józsefváros polgármestere felidézte: a kerületiek a Keleti pályaudvar és a II. János Pál pápa tér környékén tavaly a saját bőrükön tapasztalhatták, hogy milyen állapotokat jelent, ha köztereinken ellenőrizetlen tömegek jelennek meg, és mindez milyen terhet ró az önkormányzatra.

„Kerületünkben nagy létszámban voltak és lennének jelen ezek az emberek. Könnyen alakulhatnának ki olyan zónák, mint Brüsszelben, ahová este már nem ajánlatos betérni. Ez nem szolgálja Józsefváros biztonságát, nem szolgálja gyermekeink jövőjét” – mondta Kocsis Máté.

Az elképzelések szerint – a lakossági számarányokat tekintve – Józsefvárosban 1600 ember helyezhetnének el, ami legalább 400 családot jelent. „Ez olyan szinten megterhelné a kerületi ingatlanállományt, szociális hálónkat, az oktatási, egészségügyi rendszerünket, hogy kötelesek vagyunk megkérdezni az embereket arról, hogy el akarják-e viselni ezt a terhet. Éppen ezért arra biztatunk mindent józsefvárosit, mondja el véleményét az egyik legdemokratikusabb közjogi fórumon, a népszavazáson” – mondta Kocsis Máté.

Heves vita az ülésen

A vitába leghevesebben Erőss Gábor szállt be: a PM képviselője szerint a kormány gyűlöletpropagandával próbálja a figyelmet politikai kérdésekről elterelni. Kifejtette: a menekültek befogadása emberi kötelesség, ami alól nem bújhat ki senki, hozzátéve, hogy kényszerbetelepítésről ő nem tud.

Véleménye szerint a népszavazásnak nincsen tárgya, éppen ezért nincs is miről tájékoztatni az embereket. Erőss Gábor szerint egy olyan lecsúszó félben lévő országba letelepülni, mint Magyarország, egyébként sem akarhatnak sokan.

Simon György (DK) véleménye szerint, amikor Magyarország belépett az Unióba, részesült előnyökből, ugyanakkor a tagság kötelezettségekkel is jár. Aki ezt nem tartja be, szankciókra számíthat. Az LMP-s Jakabfy Tamás hasonló álláspontot képviselve kifejtette: a kötelező kvóta ellen Magyarország már megfelelő módon fellépett az Európai Bíróságon. „Amennyiben itt kiderülne, hogy a kvóta jogtalan, nem lenne tárgya a népszavazásnak. Ha a bíróság szerint jogszerű, Magyarországnak azt el kell fogadnia” – fejtegette az LMP képviselője.

Pintér Attila (Jobbik) szerint keményebben kellene fellépni az illegális bevándorlókkal szemben. Hozzátette: merényletek egy részét a Nyugat-Európába évtizedekkel korábban bevándoroltak leszármazottai követték el. „Ez azt mutatja, hogy a társadalmi integráció teljesen sikertelen volt. Hogy szavatolható így a józsefvárosi emberek biztonsága?” – vetette fel Pintér Attila.

Nem a bajt kell idehozni

Kocsis Máté a vita során elmondta, hogy semmilyen garancia nincs arra, hogy az illegális bevándorlók mindegyike ártatlan, a hazájából elkergetett menekült. „Nem vitatom, hogy rengeteg olyan ember van, aki valódi segítségre szorul. De ezt a segítséget Európának oda kell vinnie, ahol szükség van rá, és nem a bajt idehoznia” – mondta Kocsis Máté polgármester.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program