Nemzeti ügy a népszavazás

Brüsszel veszélyes terve minden magyar települést érint

2016. szeptember 9.
a a a

Az október 2-i népszavazás nem pártpolitikai ügy, mindenki a maga településéről, gyermekeiről, unokáiról dönt, nemzeti ügyben foglalunk állást - mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke csütörtökön a Polgárok Házában. A sajtótájékoztatón részt vett Kocsis Máté polgármester, aki hangsúlyozta: Brüsszel veszélyes terve minden magyar települést érint. Az embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, ezért a népszavazáson való részvételre fogják buzdítani a józsefvárosi polgárokat is.

Szita Károly kifejtette: a fél éve tartott találkozó mintájára vasárnapra ismét hívják a magyar városok és falvak vezetőit, hogy megbeszéljék, mit tegyenek a népszavazásig hátralévő három-négy hétben.

A lehető legnagyobb jólétet kell megteremteni a Magyarországon élőknek – amire most erre jó esély van –, de ezt az álmot veszély fenyegeti - hangsúlyozta Kaposvár polgármestere. Hozzátette: csak nyugalomban lehet fejlődni és építkezni.

Szita Károly emlékeztetett: a fél évvel korábbi találkozón csaknem ezer polgármester volt jelen, és nagyon sok településen hoztak határozatot a kényszerbetelepítés ellen, támogatva a kormány tevékenységét. Mára már mintegy kétezer település vezetője csatlakozott a mozgalomhoz - tette hozzá. Úgy vélte, nekünk kell eldöntenünk, kivel akarunk együtt élni. Ezért arról beszélnek vasárnap, hogy a polgármestereknek mit kell tenniük, hogy az emberek elmenjenek a népszavazásra, és állást foglaljanak jövőjükről.

Az önkormányzatok nem hallgathatnak

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere emlékeztetett arra, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének pártja, az Európai Szociáldemokraták világossá tették: a kényszerbetelepítéssel kapcsolatos feladatokat és terheket az önkormányzatoknak kell vállalniuk, ami azt is jelenti, hogy a magyarországi önkormányzatok nem hallgathatnak ebben az ügyben. Mint mondta, ezzel nyilvánvaló vált, hogy Brüsszel veszélyes terve minden magyar települést érint. „Amikor a településen élők döntenek a népszavazáson, akkor nem általában a kényszerbetelepítésről döntenek. 3200 helyi népszavazáson arról is döntenek, hogy ők maguk a településen akarnak-e bevándorlókat, vállalják-e az ezzel járó terheket és kockázatokat. Ebben minden magyar véleményére szükségünk van” – hangsúlyozta a polgármester.

Mint mondta, itt nem pártkérdésről van szó, hanem közös nemzeti ügyről, ezért gondolják azt településvezetőként, hogy buzdítani kell a magyar embereket a részvételre. Hiszen – tette hozzá Kocsis Máté – a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni, és világossá kell tenni mindenki számára, hogy ez a probléma Záhonytól Szentgotthárdig minden magyar települést érint.

„Ha bárki azt hiszi, hogy az ő települése nem lesz érintett ebben a problémában, ha azt hiszi, hogy a brüsszeli bürökraták döntése rá nem jelenthet veszélyt, kockázatot és terhet, akkor óriásit téved” – hívta fel a figyelmet a polgármester. Éppen ezért – folytatta – a közel 2000 önkormányzat kötelességének érzi, hogy intézményesen vegyen részt ebben a kampányban. A polgármester egyúttal arról is tájékoztatott, hogy a mai napon Józsefváros önkormányzata döntést hozott: közterületi kampánnyal a népszavazáson való részvételre fogják buzdítani a józsefvárosi polgárokat, és ezt javasolják a többi településnek is.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program