Kocsis Máté: Egy valódi demokrata kíváncsi az emberek véleményére

2016. október 7.
a a a


A józsefvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén Erőss Gábor (PM) képviselői kérdése kapcsán szóba került az október 2-ai népszavazás is, amelyen több ellenzéki párt távolmaradásra buzdította híveit. „A kampányban kétféle demokratát fedeztem fel. Az egyik folyamatosan hangoztatja magáról, hogy demokrata, majd rendkívül boldog, ha távol tudja tartani az embereket az akaratuk kifejezésétől. A másik demokrata azonban mindent megtesz azért, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket. Én az utóbbiakhoz tartozom” – jelentette ki Kocsis Máté polgármester.

Józsefváros önkormányzata a szeptemberi testületi ülés döntése szerint kampányt indított annak érdekében, hogy tájékoztassa és részvételre buzdítsa a kerületi lakosokat az október 2-ai népszavazáson.


Ennek kapcsán Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért képviselője a testület október 6-ai ülésén azt kérdezte Kocsis Máté polgármestertől, hogy mennyire értékeli sikeresnek a népszavazásról szóló önkormányzati tájékoztató kampányt annak ismeretében, hogy Józsefvárosban alacsony volt a részvétel. (17920 fő, 32,45% – a szerk.)

„A népszavazási kampányban kétféle demokratát véltem felfedezni” – kezdte válaszát Kocsis Máté. „Az egyik, aki folyamatosan hangoztatja magáról, hogy demokrata, majd rendkívül boldog, ha távol tudja tartani az embereket az akaratuk kifejezésétől. A másik nem mondja úton-útfélen, hogy demokrata, de mindent megtesz azért, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket. Én az utóbbiakhoz tartozom” – jelentette ki. Kocsis Máté hozzátette: ha az önkormányzat nem folytatta volna ezt a részvételi kampányt, messze nem mentek volna el még ennyien sem szavazni a kerületben.

A polgármester kifejtette, hogy 1990 óta hagyományosan minden választáson Józsefvárosban a legalacsonyabb a választási hajlandóság a budapesti kerületek közül, 50 százalékos részvételi arány sosem volt az országgyűlési választásokat leszámítva. „A 2014-es önkormányzati választáson, amelynek köszönhetően önök is itt ülnek, még annyian sem vettek részt, mint az október 2-ai népszavazáson. Mindez történt úgy, hogy az önkormányzati választáson önök mozgósították a szavazóikat. A jövőt illetően demokrata felfogású emberekként ne annak örüljenek, ha az emberek távol maradnak egy szavazástól, hanem annak, ha részt vesznek rajta” – mondta Kocsis Máté.

Emlékezetes: az október 2-ai kvótanépszavazáson megjelent kerületi választópolgárok 97,47 százaléka – összesen 15196 józsefvárosi – döntött úgy, nem ért egyet Brüsszel kényszerbetelepítési terveivel és nyilvánította ki, hogy saját maga akar határozni a jövőjéről.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program