A világ számos országában járt az órásmester

Csúry Lászlót 100. születésnapján köszöntötte Kocsis Máté polgármester

2016. október 7.
a a a

Egy lenyűgöző életmű és kivételes szellemi frissesség jellemzi a százéves Csúry Lászlót. A világot bejárt órásmester 80 évesen ment nyugdíjba, ezt megelőzően az Óragyár főmérnökeként, majd a Kontakta Alkatrészgyár vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott, de nevéhez fűződik többek között a világ számos pontján megépített stadionórák és toronyórák sora is. Laci bácsit – hiszen megkért, hogy így szólítsuk – Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere köszöntötte születésnapján egy, a miniszterelnök által aláírt és személyes jókívánságait tartalmazó emléklappal, valamint az önkormányzat megbecsülésének jeleként egy Szent Józsefet ábrázoló rézkarccal.

Csúry Lászlót lánya és veje társaságában fogadta Rezső téri otthonában Józsefváros polgármesterét, aki tolmácsolta a miniszterelnök jókívánságait is. Mint mondta, Orbán Viktor is nagyra becsüli azt a munkát, amit az elmúlt évtizedekben végzett.

Az 1916. szeptember 18-án, Szegeden született Csúry László pedig valóban rengeteget dolgozott. Az pedig nem is volt kérdés, hogy milyen irányba indul el: édesapja Csúry Ferenc órásmester volt, így az ipari iskola elvégzését követően 1934-től már apja szegedi toronyóra műhelyében dolgozott. 1946-ban mesterlevelet szerzett, ezt követően pedig Budapestre költözött, ahol a kézigránátból óragyárrá lett üzem főmérnöki posztjáig jutott az ’50-es évek végére, majd a Kontakta Alkatrészgyár vezérigazgató-helyetteseként dolgozott nyugdíjazásáig.

Az első stadionórát Szegeden, majd a Népstadionban szerelte, tehetségének pedig gyorsan híre ment, amelynek köszönhetően bejárta a világot. Többek között Indonéziában, Dzsakartán, Tuniszban, Kairóban, Berlinben és Moszkvában is igényt tartottak a szakértelmére. Mindezt egy olyan korban, amikor csak a tudásában bízhatott, hiszen soha nem volt párttag. A kommunista hatalom csak párton kívüli bolseviknak nevezte, így nyugtatván magukat, hogy szükségük van a mérnök pótolhatatlan ismereteire. „Ki tudtam vívni a becsületet, soha nem bántottak, és nem ért igazságtalanság” – mesélte Laci bácsi.

A Kossuth-díjas Makovecz Imre építésszel is egykor jó barátságot ápoló órásmester nemzetközi sikerei mellett sem hanyagolta el hazáját, szakértői tevékenységet folytatott többek között a Rózsák terén található templom, a Szent István Bazilika és az Egri Székesegyház toronyórájának felújításánál is. De hosszú ideig műszaki felügyelője volt Szegeden a Dóm tér játékos órájának, a fogadalmi templom, illetve a városháza toronyórájának is.

Egész életében azt vallotta, hogy nem csupán az elméleti tudás a fontos, hiszen végre is kell tudni hajtani azt, amit megtanultunk. Csúry László nevéhez hivatalosan több mint harminc újítás és három találmány fűződik, úgy mint a motoros alóra, a stadionóra és fénycsíkos perc- és másodpercjelző sportóra.

Kocsis Máté a vendéglátást megköszönve hangsúlyozta: Józsefváros Idősbarát Önkormányzatként amellett kötelezte el magát, hogy az idősek iránti tiszteletét a lehető legtöbb módon kifejezze. Mint mondta, ez nemcsak támogatást, vagy anyagi segítséget jelent, hanem a szépkorúak felé tett gesztusokat is – akár egy születésnapi köszöntés formájában –, amely a mi generációnknak kötelessége is.


forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program