Felavatták az új Hidegkuti Nándor Stadiont

Orbán Viktor: Az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport

2016. október 15.
a a a

Csütörtök este a Sporting Lisszabon elleni mérkőzéssel felavatták a Józsefvárosban található új Hidegkuti Nándor Stadiont, az MTK Budapest otthonát. Orbán Viktor miniszterelnök a megnyitóünnepségen kiemelte: az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport.

„Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit” – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az új stadion avatómérkőzése tisztelgés a magyar labdarúgás egyik nagy sikere előtt. A kék-fehérek a portugál Sporting Lisszabon csapatával találkoztak az 1964-es KEK-döntőben, s az ünnepélyes átadás után ez a két együttes vívta a stadionban az első meccset. Ez volt az első alkalom, amikor magyar csapat európai kupadöntőben szerepelt.

Deutsch Tamás klubelnök beszédében kiemelte, az MTK az egyetlen sportegyesület a világon, amely minden olyan olimpiára küldött sportolót, amelyen magyar küldöttség részt vett. A klubelnök köszönetet mondott a tervezőknek, építőknek, a kormánynak és a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, valamint mindenkinek, aki segítette az új stadion létrejöttét.

„Köszönjük a szurkolóknak, hogy az elmúlt két, otthontalan évben is a csapat mellett álltak, és most szeretettel fogadják új otthonukat – fogalmazott a klubelnök. A megnyitóünnepségen Józsefvárost Sára Botond és Egry Attila alpolgármesterek képviselték.

Az ünnepség előtt megkoszorúzták a déli, Salgótarjáni út felőli kapu mögötti emléktáblát, amelyet a klub korábbi játékosának, Fülöp Mártonnak állítottak. A kaput a tavaly novemberben, négy nappal az aréna alapkőletétele előtt elhunyt hálóőrről nevezték el.

Ezt követően az MTK eddigi klublogóit bemutató látványos videó vetítése, majd táncos show következett. Az 1964-es finálé még élő résztvevői az akkori KEK-trófea másolata mellett léptek színpadra. Majd Hidegkuti Nándorra emlékeztek egy videós összeállítással.

Az új stadiont felavató találkozó annak a sípnak a jelére kezdődött meg, amellyel Leo Horn az „Évszázad mérkőzését”, a 6:3-as magyar sikerrel zárult angolok elleni összecsapást vezette a Wembleyben. A legendás találkozón a stadion névadója, Hidegkuti Nándor mesterhármast szerzett.

A jó iramú mérkőzésen a vezetést a Sporting szerezte meg a 23. percben Ronaldo Tavares találatával. A kék-fehérek az első félidő hajrában Kanta József büntetőgóljával egyenlítettek.

A második felvonás elején a vendégek Matheus Pereira révén találtak be tizenegyesből. A hazaiak a 76. percben újra egyenlítettek, így 2-2-es döntetlennel avatták fel az új stadiont a csapatok.

Különleges technikai megoldások

A másfél év alatt felépült, 5000 férőhelyes stadion a nemzetközi és a hazai szabványoknak is tökéletesen megfelelő, különleges és modern megoldásokat alkalmazó létesítmény. Deutsch Tamás korábban két technikai részletet emelt ki: a játéktér olyan technológiával készült, melynek lényege, hogy a természetes gyepszőnyegbe összesen 20 millió darab műanyag szálat helyeztek el. Ezen kívül a világítás is speciális, hiszen a hagyományos rendszerrel ellentétben az Új Hidegkuti Nándor Stadiont LED-rendszer világítja meg. Magyarországon elsőként az MTK-nál alkalmazzák a Nagy-Britanniában hagyományos megoldást, miszerint a kispadok nem a játéktér mellett helyezkednek el, hanem a nézőtér első sorában ülnek majd a cserejátékosok és a szakmai stáb.

A 7,5 milliárd forintból épült - beleérve a bontást és a tervezést is - Új Hidegkuti Stadion az Európai Labdarúgó 3-as kategóriájú létesítményének felel meg, ahol utánpótlás-, illetve felnőtt női válogatott mérkőzéseket, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőt is lehet rendezni.

Forrás: MTI és MTK.hu/Zádor Péter, józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program