Díszbemutató a Corvin moziban

Kocsis Máté: Kötelességünk és felelősségünk ’56-osnak maradni

2016. október 18.
a a a

A Corvin moziban október 17-én tartották a „Nem vallott, eltemetve…” és „A fehérballonos” című dokumentumfilmek díszbemutatóját, az alkotások az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeivel foglalkoznak. Az ünnepi vetítést Kocsis Máté nyitotta meg, aki elmondta: kötelességünk és felelősségünk ’56-osnak maradni. Józsefváros polgármestere kiemelte: amíg a forradalom hőseinek emléke nem merül feledésbe, addig nekünk is van jövőnk.

Kocsis Máté köszöntőjében hangsúlyozta: ez a díszbemutató beleillik abba a rendezvénysorozatba, amit az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából, az emlékezés jegyében tartanak. Majd azzal folytatta: büszke arra, hogy Józsefváros adhat otthont ennek az ünnepi vetítésnek, hiszen Budapestnek ez az a városrésze, amelyik 1956-ban központi szerepet játszott. A Magyar Rádió, az egykori Köztársaság tér, a Corvin köz, az Astoria és számos más helyszín felelősséget és kötelességet ró a kerület mindenkori vezetésére, hogy méltó módon emlékezzen meg ’56-ról. Józsefváros volt az, amely talán a legtöbb véráldozatot hozta, és amelyiket azután – hasonlóképpen az úgynevezett elkövetőkhöz – megbüntetett a rendszer.

„De számunkra, akik itt nőttünk fel, ez nem szégyent, hanem büszkeséget jelent. A mi kötelességünk és felelősségünk ’56-osnak maradni. Éppen ezért ezeket a rendezvényeket, a tisztelgést az akkori hősök előtt nemcsak egy emlék ápolásaként kell felfognunk, hanem erőt kell, hogy adjanak ahhoz, hogy békés, demokratikus eszközökkel szembeszállhassunk azokkal, akik a mai napig vitatják ’56 hőseit, a véráldozatot. A képviselő-testületben is ül olyan, aki szerint 1956 pancserforradalom volt. A mi felelősségünk és az utánunk következő generációké, hogy 60 év múlva is méltóképpen emlékezhessünk a forradalmárokra. Amíg az emlékük nem merül feledésbe, addig nekünk is van jövőnk” – szögezte le Kocsis Máté. Az ő áldozatvállalásuknak megfelelően kell cselekednünk minden nap, békés eszközökkel, a hazánkért – hívta fel a figyelmet Józsefváros polgármestere.

Stefka István, a két film rendezője és producere kiemelte: megszentelt helyen mutathatják be a két művet, hiszen a Corvin köz a magyar történelem és talán a forradalmak történetében az egyik legfontosabb helyszín, ahol százak, ezrek haltak meg a szabadságért. „Ebből a két filmből is kitűnik, hogy még mindig rengeteg feltáratlan történet van 1956-ból. Nagy adóssága van a filmes szakmának, az irodalomnak, a művészetnek azzal kapcsolatban, hogy mi minden történt ebben a csodálatos két hétben, amikor a magyar nép egységesen kiállt a szabadságért, Magyarországért” – fogalmazott Stefka István.

Dokumentumfilmek ’56-ról

A díszbemutatón két dokumentumfilmet vetítettek le: a Nem vallott, eltemetve… című alkotásban játékfilmes elemekkel vegyítve Dózsa László színművész, pesti srác, ’56-os forradalmár majdnem tragédiába fulladt életét elevenítették fel az alkotók.

Dózsa László 1956-ban, 14 évesen a Szövetség utca és a Rákóczi út kereszteződésénél harcoló, az akkori Divatcsarnokot védő csoport tagja volt. November 5-én elfogták, és társaival együtt kivégzőosztag elé állították. A csoport minden tagja meghalt, kivéve őt. A Szövetség utcai kórházba szállították, ahonnan az ÁVH-sok november közepén áthurcolták a Mosonyi úti rabkórházba. Kihallgatása során addig kínozták, míg a klinikai halál állapotába került. A Fiumei úti temetőben egy tömegsírba dobták, testére meszet öntöttek. A sírásó vette észre, hogy teste még mozog, és kiemelte a sírból.

A fehérballonos című film az 1956. október 25-i „véres csütörtökről” szól: a Kossuth téri vérengzés okait, hátterét és mai napig rejtélyes körülményeit vizsgálja, Dr. Jobbágyi Gábor jogász és Dr. Kahler Frigyes történész bevonásával, valamint egy szemtanú, Nagy József Mihály visszaemlékezése alapján.

Nyitókép: planetfilm.hu
forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program