Lakossági észrevételek, önkormányzati válaszok

Közmeghallgatást tartottak a Polgármesteri Hivatalban

2016. december 22.
a a a

A Józsefvárosi Önkormányzat közmeghallgatást tartott december 20-án a Polgármesteri Hivatalban. A lakosok különböző témákban írásban és élőszóban is intézhettek kérdéseket és tehettek javaslatokat a kerület vezetésének. A legtöbb kérdés az önkormányzati bérlakásokkal, a közbiztonsággal és a közterületekkel kapcsolatban érkezett.

A Hivatal teljesen megtelt dísztermében az állampolgárok hét témakörben – Józsefváros újjáépül (társasházi felújítások, kerületfejlesztés, Orczy negyed), közbiztonság, városüzemeltetés, hatósági ügyek, kulturális ügyek, családtámogatás-idősgondozás-egészségügy, bölcsődei-óvodai szolgáltatások – tehették fel kérdéseiket. Az előzetesen benyújtott javaslatokra pedig a helyszínen írásban is választ kaptak.

Átfogó bérlakás-gazdálkodási koncepció készül

A legtöbb kérdés a kerületi bérlakásokkal kapcsolatban érkezett. Kocsis Máté polgármester az előzményeket ismertetve elmondta: 1990-től a kerületnek 28 ezres ingatlanállománya volt, az 1990 és 2006 közötti másfél évtizedben ennek 80 százalékát értékesítették az akkori döntéshozók, a megmaradt lakások az akkori állomány legrosszabb állapotú 10-20 százalékát teszik ki. Az eladásból származó összeget – évente átlagosan 1 milliárd forintot – a működésre költötte a korábbi városvezetés, és nem a meglévő ingatlanállomány felújítására. 2006 után a jelenlegi vezetés hozta meg azt a döntést, hogy az elidegenítésből származó bevételt csak az ingatlanállomány fejlesztésére lehet fordítani.

A polgármester a jelenlegi helyzetről elmondta: a megmaradt 3800 lakás egyharmadában jogcím nélkül laknak, a bérlők további 40 százaléka hátralékot halmozott fel – mintegy 1.5 milliárd forinttal tartoznak az önkormányzatnak. Az együttműködőkkel részletfizetési megállapodást köt az önkormányzat, és a tartozásuk utolsó 25 százalékát elengedhetik. A kerület közel 180 ezer négyzetméter lakásállományt kezel, az 1 négyzetméterre eső fenntartási költség 600 forint havonta, amelyből átlagosan 220 forintot tud beszedni. A kettő közötti különbséget más adóbevételekből kell pótolni: ez évente mintegy 700 millió forint kiesést jelent Józsefváros költségvetéséből.

Kocsis Máté leszögezte: szükségszerű döntéseket kell meghoznia a kerületnek. Mivel számos bérlő felől jelentkezett az az igény, hogy ha lenne rá módja, megvásárolná a lakását, ezért ők 2017. március 1. és június 30. között eldönthetik, hogy a bérleti díj helyett ezentúl törlesztőrészletet kívánnak-e fizetni, és ezáltal tulajdont szereznek. Az önkormányzatnak emellett gondoskodnia kell a kerületi lakásállomány felújításáról is. A polgármester kiemelte: az elmúlt két évben több pénzt fordított Józsefváros lakás és társasház-felújításokra, mint az azt megelőző 16 évben összesen.

Blaha Lujza tér

Több kérdés érkezett a Blaha Lujza tér tervezett felújításával kapcsolatban. Kocsis Máté válaszként kifejtette: a főváros tulajdonában és kezelésében lévő közterületről van szó, a Fővárosi Önkormányzat feladata a tér megújítása. Ugyanakkor Budapest és Józsefváros közös érdeke, hogy a pesti oldal egyik legforgalmasabb tere méltó külsőt kapjon. A főváros jövő évi költségvetésébe bekerül a Blaha Lujza tér felújításának előkészítése, tervezése, mintegy 60 millió forintos összegből, a megvalósításra pedig a 2018-as költségvetésben tesznek javaslatot, amit 1 milliárd forintra becsülnek.

Közbiztonsági észrevételek

A felszólalók elsősorban a Népszínház utca és környékén működő üzletek tevékenységéhez, a közterületi szeszesital-fogyasztáshoz, a közterületek rendjéhez, a köztisztasági állapotokhoz és a lakóházak rendjéhez kapcsolódóan jelezték aggályaikat. Kocsis Máté elmondta: a rendőrség és a közterület-felügyelet javaslatait szeretnék kiegészíteni a lakók felvetéseivel, amelynek érdekében az önkormányzat lakossági konzultációt indít.

A Népszínház utcai közbiztonsági kérdésekre reagálva Molnár Gábor alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya kiemelte, hogy a környéken a kerületi rendőrök mellett a Készenléti Rendőrség is segítséget nyújt. Mint mondta, Józsefvárosban állandó jelenléte van a készenléti rendőröknek.

„Ezen túlmenően, ha lehetőség van rá, további járőröket is rendelünk oda” – jelentette ki. Molnár Gábor azt is elmondta, hogy az országos hatáskörű társszervekkel több eredményes akciót szerveztek idén a bűncselekmények felderítése és megelőzése érdekében. A problémák mellett azonban a lakosok az utóbbi időben azt is jelzik, hogy érzékelik a fokozott rendőri jelenlétet a Népszínház utcában.

Bekiabálásokkal zavarták meg a közmeghallgatást

A közmeghallgatást bekiabálásokkal zavarták meg A Város Mindenkié Csoport aktivistái. A szervezet az ellen tiltakozott, hogy az önkormányzat felkínálja a bérlőknek megvételre bérlakásaikat. Kocsis Máté erre elmondta: a kerület nem a piacra dobja ezeket a lakásokat, hanem a bérlők vásárolhatják meg azokat, ha úgy döntenek, hogy tulajdont kívánnak szerezni. A piaci szereplők számára ez az ajánlat elérhetetlen, a bérlők pedig 45-80 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg az ingatlant, amiben élnek. A polgármester a civileknek azt a felvetését is cáfolta, hogy nincs lehetősége a józsefvárosiaknak a hátralékkezelésre, ugyanis ebben az évben 292 részletfizetési megállapodást kötött az önkormányzat. Sára Botond alpolgármester felszólította az aktivistákat, hogy ne uszítsák a lakókat, és ne használják fel emberek nyomorúságos helyzetét hangulatkeltésre. Hangsúlyozta: valódi segítséget az önkormányzat tud nyújtani a bérlőknek, a bérlővédelmi program is ezért jön létre.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program