Évet értékelt a Fővárosi Katasztrófavédelem

A józsefvárosi lett a 2016-os Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága

2017. március 1.
a a a

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 27-én tartotta a 2016-os évet értékelő rendezvényét, amelyen mások mellett részt vett Kocsis Máté, a főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnoka, Józsefváros polgármestere is. A tavalyi év eredményeit egy sajtótájékoztató keretében február 28-án ismertették, ahol Varga Ferenc dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta: a tavalyi évben csökkent a riasztások száma az előző évhez képest, ami többek között a megelőző munkának, az állampolgári fegyelemnek és a kedvező időjárásnak is köszönhető. Emellett elismeréssel szólt a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságról, amely az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága lett.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dologház utcai központjában megtartott sajtótájékoztatón Varga Ferenc a tavalyi év technikai fejlesztéseiről szólva kiemelte: az igazgatóság három új gépjárműfecskendővel, egy tűzvizsgáló járművel, valamint hat további gépjárművel gazdagodott. Az igazgató elismeréssel szólt a munkatársak teljesítményéről is.

Mint mondta, az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága címet a józsefvárosi parancsnokság kapta, míg az év zászlósa Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós, az Észak-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kutyás Szolgálatának vezetője lett.

A tűzoltási tevékenységről Varga Ferenc elmondta: 2016-ban 13.575 riasztást hajtott végre az igazgatóság. A riasztások száma csökkent a tavalyi évhez képest, amelynek oka egyfelől a hatósági megelőző munka sikeressége, az állampolgári fegyelem valamint a kedvező időjárás volt. Az országosan is egyedülálló Készenléti Egészségügyi Szolgálat – azaz a Tűzoltó Doktorszolgálat – 596 esetnél nyújtott orvosi segítséget.

Kiemelt hangsúlyt kaptak a sajtótájékoztatón az önkéntes tűzoltó egyesületek, kerületünkben a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület segíti a hivatásos katasztrófavédőket. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal együttműködő 21 fővárosi önkéntes tűzoltó egyesület beavatkozásaikkal közel 11 millió forintot takarítottak meg az igazgatóságnak.

A különleges szolgálatoknál az igazgató kiemelte a Szent Flórián tűzoltóhajó, a katasztrófavédő búvárok és az alpintechnikával dolgozó tűzoltók tevékenységét. Emellett arról is szólt, hogy együttműködtek az önkormányzatokkal lakosságvédelmi feladatokban, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal tűzvizsgálatok során, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal közösen szállítójárművet működtetnek. Hozzátette: az igazgatóság ellenőrzi a kéményseprőipari tevékenységet, vízügyi szakfelügyeletet lát el, vizsgálja a veszélyes áru szállítását is.

Varga Ferenc az idei év célkitűzései között említette az elért eredmények továbbvitelét, a megelőző munka folytatását, egy új katasztrófavédemi őrs létrehozását a XVI. kerületben, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységének további segítését.

Józsefvárosi a legjobb tűzoltóparancsnokság

Öt kritérium alapján döntenek arról, hogy mely tűzoltóparancsnokság érdemeli ki a legjobbnak járó díjat: a szakmai tevékenység, a lakossággal való együttműködés, az állomány fegyelmi helyzete, balesetmentes közlekedés és az éves sporttevékenység. Az Év Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága címet 2016-ban a józsefvárosi parancsnokságnak ítélték oda, amely a tavalyi évben 2658 riasztást kapott.

Ez országos szinten is kiemelkedő eredmény, hiszen 13 megye riasztásának számát is felülmúlták - mondta el lapunknak Bene Krisztián. A józsefvárosi tűzoltók parancsnokhelyettese a legemlékezetesebb esetek között a Ganz Holdig területén történt tűzesetet említette. Mint mondta: a lakossággal rendszeresen tartják a kapcsolatot, gyermeknapot, katasztrófavédelmi ifjúsági versenyt szerveznek a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával, emellett nyílt napokat is tartanak, az állomány pedig rendszeresen nagy számmal vesz részt sportversenyeken is.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program