Átlagosan 60 százalékkal nő a juttatásuk

Kocsis Máté: fontos és időszerű a szociális ágazatban dolgozók béremelése

2017. március 3.
a a a

Öt év alatt - 2013 és 2018 között - átlagosan 60 százalékkal emelkedik a szociális ágazatban dolgozók bére, közöttük a felsőfokú végzettségűeké 67-71 százalékkal - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban, Kocsis Máté polgármesterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány elkötelezett abban, hogy megköszönje és megbecsülje a szociális ágazatban dolgozók munkáját. A polgármester arról beszélt, hogy csak a kormány béremelésének köszönhetően – 2013-hoz képest – átlagosan 61 százalékkal nőtt az ágazatban dolgozók bére Józsefvárosban, ezen felül 2013 óta az önkormányzat biztosítja számukra a 13. havi bért, tavaly pedig további 18 százalékkal megemelte a bölcsődei dolgozók és a szociális ágazatban dolgozók juttatását.

A kormány stratégiai célja, hogy a gyermekeket biztonságban tudja, megadjon nekik mindennemű támogatást a testi, lelki és szellemi fejlődésükhöz – hangsúlyozta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly hozzátette: ennek a célnak a megvalósításához vezető úton egy fontos lépés volt, hogy 2016 január 1-jétől a kormány a gyermekjóléti rendszert átalakította, megerősítette, a gyermekjóléti központok számát megnégyszerezte, ehhez pedig forrást biztosított.


Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány 2014-től kezdve minden évben bővítette a béremelésre szánt forrásokat: 2014-ben 12 milliárdos bérpótlékkal, 2015-ben és 2016-ban 8-8 milliárd forintos bérkiegészítéssel, 2017-ben pedig a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelésével. Ismertetése szerint így a szociális ágazatban dolgozók átlagbére idén 208 ezer, jövőre pedig 233 ezer forint lesz.

Czibere Károly közölte: az egy hónappal ezelőtt megjelent kormányrendelet értelmében idén 7,5 milliárd forintos bérkiegészítést is kapnak a felsőfokú végzettségű szociális dolgozók, köztük 4400-an a család- és gyermekjóléti szolgálatoknál tevékenykednek. Ez a bérkiegészítés átlagosan bruttó 35 ezer forintot jelent, az emelést a napokban - januárig visszamenőleg - megkapják az érintettek. Mindez azt jelenti, hogy öt év alatt átlagosan 60 százalékkal emelkedik a szociális ágazatban dolgozók bére. A politikus kiemelte: az ágazatban dolgozók elkötelezett munkájának az eredménye, hogy sok gyermeket nem kell állami gondozásba venni – ezért is fontos kiemelten megbecsülni munkájukat.

Józsefváros polgármestere arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az elmúlt években a kormány béremelési politikájával összhangban a kerület önkormányzata is igyekezett helyi szintű döntéseket hozni a szociális ágazatban dolgozók munkájának megbecsülésére.

Kocsis Máté hangsúlyozta: a mostani béremelés fontos, időszerű és indokolt lépés volt. Kerületünk vezetője emlékeztetett: csak a kormány béremelésének köszönhetően – 2013-hoz képest – átlagosan 61 százalékkal nőtt az ágazatban dolgozók bére Józsefvárosban, ezen felül 2013 óta az önkormányzat biztosítja számukra a 13. havi bért, tavaly pedig további 18 százalékkal megemelte a bölcsődei dolgozók és a szociális ágazatban dolgozók juttatását – ez összesen 279 főt érintett. Kocsis Máté kiemelte, hogy nemcsak a kormányzatnak, az adott településnek is lényeges azokat a dolgozókat megbecsülni, akik fontos társadalmi csoportokkal foglalkoznak. A polgármester végezetül megköszönte a szociális ágazatban dolgozók áldozatos tevékenységét.

Egy felsőfokú végzettséggel és 15 éves munkatapasztalattal rendelkező családgondozó 2013-ban 140 ezer forintot keresett, ma 220 ezer forintnál is több a fizetése, ami 58%-os béremelést jelent. Egy 26 éves tapasztalattal rendelkező óvodai dajkaként végzett gyermekfelügyelő bére 2013-ban 114 ezer forint volt, ma pedig eléri a 188 ezer forintot, ez 65%-os növekedést jelent. Egy szociálpedagógiai főiskolát végzett pályakezdő pedig 2013-ban mindössze 122 ezer forintot vihetett haza, 2017-ben viszont 206500 forintot keres, ami 69 százalékos emelést jelent. Ezek a számok minden esetben kiegészülnek a kerületi 18 százalékos béremeléssel, illetve a 13. havi fizetéssel.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program