Nem lesz fenntartóváltás a Deák Diákban

A kerület vezetése és a szülők sem támogatták az iskola átvételét

2017. március 30.
a a a

A heves tiltakozások célt értek: a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye visszalépett attól, hogy átvegye a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola fenntartását. Az átszervezések ügyével a szülők nem értettek egyet, amelynek hangot is adtak a témában szervezett keddi fórumon. Mint arról korábban beszámoltunk: a görögkatolikusok a Deák Diákot szeptember 1-jétől szerették volna fenntartásukba venni.

Sajtóértesülések szerint a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye visszavonta a Deák Diákra tett fenntartói szándéknyilatkozatát. Az egyház döntésének hátterében az állhat, hogy a keddi feszült hangulatú egyeztető fórumon a deákos szülők egyértelműen kifejezték, hogy nem kérnek az egyházi fenntartásból. A tiltakozásnak több oka is volt: a szülők kifogásolták, hogy az egyház a semmiből jelentkezett be az iskoláért és csak néhány nappal az egyeztetés előtt derült ki átvételi szándékuk valamint nem látták értelmét, hogy felforgassák az iskola életét.

Kerületünk polgármestere kiállt a szülők mellett, a lehetséges átszervezésre úgy reagált a fórumon: „Ne itt, ne most és ne így”. Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy az önkormányzat semmiképp nem támogatja a fenntartóváltást.

Vélhetően a szándéknyilatkozat visszavonása nélkül is kudarcba fulladt volna a fenntartóváltás. A köznevelési törvény ugyanis kimondja, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. Az pedig már az egyeztető fórum előtt is egyértelmű volt, hogy a szülők többsége nem voksolna a változtatásra.

A szintén józsefvárosi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa venné fenntartásába. A szülők és a kerület vezetése ott sem támogatja az ötletet, így valószínűleg ennél az iskolánál is meghiúsul majd a fenntartóváltási kísérlet.

forrás: józsefváros.hu

 

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program