Józsefvárosból indult az áldozatsegítő program

Kocsis Máté: Az áldozatoknak tudniuk kell, van segítség, ahová fordulhatnak

2017. március 30.
a a a

Az idei évtől kezdődően az áldozattá váló személyek az összes kerületi kormányhivatalon keresztül kérhetnek segítséget – ismertették az áldozatsegítés változásait a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) március 30-ai ülésén. A konferencián Kocsis Máté polgármester hangsúlyozta: az itt élő embereknek tudniuk kell, hogy van mögöttük egy kialakított rendszer, egy olyan segítség, amelyhez fordulhatnak, ha áldozattá válnak.


Az idei évtől kezdődően az áldozattá váló személyek az összes kerületi kormányhivatalon keresztül kérhetnek segítséget – ismertették az áldozatsegítés változásait a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) március 30-ai ülésén. A konferencián Kocsis Máté polgármester hangsúlyozta: az itt élő embereknek tudniuk kell, hogy van mögöttük egy kialakított rendszer, egy olyan segítség, amelyhez fordulhatnak, ha áldozattá válnak.

A Polgármesteri Hivatalban megtartott konferencián – amelyen mások mellett részt vett Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya, Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár, Sántha Péterné alpolgármester, Danada-Rimán Edina jegyző, Domokos Péter, a Fővárosi Kormányhivatal igazgatója, Szabó Orsolya, a VIII. kerületi Járási Hivatal vezetője, Molnár Gábor józsefvárosi rendőrkapitány és Kelemen Zsolt VIII. kerületi tűzoltóparancsnok – Zentai Oszkár, a JÁSZER elnöke, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke üdvözölte a megjelenteket.

Négy és félmilliárd forint a közbiztonság javítására

Kocsis Máté köszöntő beszédében kiemelte: az elmúlt közel egy évtizedben a közbiztonsági helyzet olyan kihívások elé állította a városvezetést, aminek következtében a hangsúlyt még inkább a közbiztonság javítására helyezték.

„Az elmúlt években kormányzati segítséggel közel 4,5 milliárd forintot fordítottunk a közbiztonság javítására. Büszkék vagyunk, hogy itt működik az ország egyik legjobb térfigyelő kamerahálózata, újjászerveztük a polgárőrségünket, megerősítettük a közterület-felügyeletet, a rendőrséggel való együttműködésnek is köszönhetően pedig a rendvédelemmel foglalkozók száma megduplázódott, emellett eszközbeszerzéssel és különböző támogatásokkal is segítettük a rendőrséget” – hangsúlyozta a polgármester.

A józsefvárosi az egyik legeredményesebb rendőrkapitányság

A kábítószerhelyzetről Kocsis Máté elmondta: újjászervezték a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (JKEF), a VIII. kerületi Rendőrkapitányság pedig sorra számolja fel a drogelosztással foglakozó csoportokat. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a drogfogyasztás, illetve az ahhoz kötődő bűncselekmények száma a kerületben.

A józsefvárosi rendőrkapitányság azonban nemcsak ezen a területen ért el kimagasló eredményeket: a tavalyi évben 34,5 százalékkal csökkent a kerületben a regisztrált bűncselekmények száma, és 42,5 százalékkal nőtt a nyomozáseredményességi mutató – tette hozzá. Összességében elmondható, hogy a józsefvárosi Budapest egyik legjobban működő és legeredményesebb rendőrkapitánysága lett. „A közbiztonság viszont egy olyan terület, amelyért folyamatosan tenni kell” – fogalmazott Kocsis Máté.

Példamutató a kerületünkből indult modellprogram

A polgármester kifejtette: büszkék arra, hogy mind a JKEF, mind a józsefvárosi modellprogrammal indult JÁSZER tekintetében sikerült olyan fórumokat is létrehozni, amelyben a résztvevők a kerületiek érdekében segítik egymás munkáját.

„Ez a konferencia azt is mutatja, hogy tudunk példamutatók lenni, és örülünk, hogy egyre több kerület kötelezi el magát a program mellett” – tette hozzá. Az áldozatsegítő rendszer hatékonyságáról azt mondta, hogy közvélemény-kutatásokkal alátámaszthatóan javult a lakosság biztonságérzete. Kocsis Máté hozzátette: minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növelésére szolgált.

Az áldozatoknak tudniuk kell, van segítség

„Ha valaki áldozattá válik, tudnia kell – és ma már Józsefvárosban tudja –, hogy nincs magára hagyva, van hová fordulnia, és minden – a probléma megoldásához, feldolgozásához – szükséges segítséget megkap a JÁSZER-től” – hangsúlyozta a polgármester. Végezetül Kocsis Máté beszélt arról is, hogy a JÁSZER működése nem feltétlenül anyagi kérdés, hanem együttműködő emberek közösségének a kérdése. Zárógondolatként pedig azt mondta, hogy az elkövetkezendő években is meg fognak hozni minden olyan döntést, amely kell ahhoz, hogy a JÁSZER és az áldozatsegítés rendszere még jobban, hatékonyabban tudjon működni.

Áldozatvédelmi krízisközpont jön létre

A helyi önkormányzatok és kormányhivatalok áldozatsegítéssel kapcsolatos megközelítése nagyon közel áll az Igazságügyi Minisztérium (IM) által elfogadott áldozatvédelmi stratégiához – ezt már Vízkelety Mariann, a tárca igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára mondta.

Az államtitkár emlékeztetett: az áldozatvédelem szakmai irányítását idén január 1-jével az IM vette át. Kiemelte: országosan és helyi szinten is ismertté kell tenni az áldozatsegítő lehetőségeket, és a jobb együttműködés érdekében fel kell venni a kapcsolatot az ezzel foglalkozó állami, önkormányzati, civil és egyházi szervezetekkel és a bevonásukkal munkacsoportot kell létrehozni. A stratégia részeként létrehoznak egy áldozatvédelmi krízisközpontot is a Wesselényi utcában, ennek az online, telefonos és személyes tájékoztatás lesz a feladata, de ideiglenesen gyakorlati segítséget is nyújtana az áldozatnak addig, amíg őt az ellátórendszer át nem tudja venni. A minisztérium célja, hogy minél több rendőr vegyen részt áldozatsegítő képzésben.

A rendőrség az okok megismerésével sikeresebb a megelőzésben

Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány arról szólt, hogy az áldozatsegítés józsefvárosi modellprogramját a tavalyi évtől kezdődően a többi kerületben is megpróbálták átvenni, bevezetni.

Mint mondta, a rendszer lényege, hogy „egy tető alá hívják” azokat a szervezeteket, amelyek a saját területükön, speciális tudásuknak megfelelően tudnak tenni az áldozatsegítésért. A rendőrök figyelme annak felmérésére terelődött át, milyen okok és körülmények vezetnek oda, hogy valaki áldozattá válik, legyen szó rablásról, lopásról, csalásról, családon belüli erőszakról, iskolai vagy internetes zaklatásról. A rendőrség tervei között szerepel mind az iskolák, pedagógusok, mind pedig a szülők bevonása minél szélesebb körben: megismertetni velük azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyerek áldozattá vált vagy ennek küszöbén áll.

A kormányhivatalokban is elérhető az áldozatsegítő rendszer

A kormányhivatalokba január elsejével különböző szakigazgatási szerveket integráltak, így már itt is elérhető az áldozatsegítő rendszer – emlékezetett Domokos Péter, a Fővárosi Kormányhivatal igazgatója.

Ennek célja az volt, hogy az áldozatsegítés a lakóhelyhez legközelebb legyen hozzáférhető. Beszámolt arról, hogy a JÁSZER mintájára alakult meg a Fővárosi Kormányhivatalokban az áldozatsegítő rendszer, amelynek működése ugyanúgy a kerületi önkormányzat, a rendőrség és a kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatainak együttműködésén alapul.

forrás: józsefváros.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program