Kocsis: rendezni kell az Orczy park helyzetét

2010. november 10.
a a a
Az Orczy park tulajdoni viszonyainak rendezését kérte Kocsis Máté, a Németh Zoltánnal közösen írt interpellációban. A józsefvárosi polgármester a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot képviselő Fónagy Jánost kérdezte a fokozottan védett terület tulajdonának rendezéséről.

Az Orczy park 26 hektáros területével nem csak Józsefvárosban, de Budapesten is az egyik legnagyobb összefüggő zöld terület. Messzire visszanyúló történelmi hagyományainak is köszönhetően fokozottan védett terület amelyről az elmúlt évtizedekben sajnos mintha megfeledkezett volna a főváros - legalábbis arról a funkciójáról, amely miatt olyan értékes.

Annak ellenére ugyanis, hogy az Orczy park fokozottan védett, a BKV a 26 hektáros területének egy részén helyezte el az azóta már használaton kívüli buszgarázsát. Kocsis Máté parlamenti felszólalásában hangsúlyozta: a park nem csak fokozottan védett, de kizárólagos állami tulajdonban tartandó, így törvénysértés történt, amikor a főváros és a BKV kérelmére a földhivatal a kert 56 ezer négyzetméterének mintegy 21 százalékára bejegyezte a közlekedési vállalat tulajdonjogát, megcsapolva ezzel milliárdos értékű vagyont.

A polgármester figyelmeztetett arra is, hogy a park tulajdoni lapja a több mint 10 éve rendezetlen, már nem létező jogcímeket és több tucat, 1996-2008 között benyújtott, elintézetlen széljegyet tartalmazott. A Földhivatal hozzálátott a 12 éves hátralék rendezéséhez, a széljegyek feldolgozásához - mondta interpellációjában a polgármester, majd hozzátette: folyosói pletykák szerint ez nem az ügyintézési határidők betartása miatt történt, hanem „felsőbb” utasításra azért, hogy a BKV valamennyi függőben lévő ingatlanügyét megoldják.

Kocsis végül elmondta: ezen eljárás keretében került sor arra a törvénysértésre, hogy a Főváros és a BKV kérelmére - egy nem létező VÁB-határozatra hivatkozva - a Földhivatal az Orczy-kert területének mintegy 21 százalékára bejegyezte a BKV Zrt. tulajdonjogát. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. illetékesei - nem tudni, hogy figyelmetlenségből, lustaságból vagy „felsőbb” utasításra - tétlenül vették tudomásul a vagyon milliárdos értékű megcsapolását.

Kocsis Máté interpellációjában azt kérdezte a Nemzeti Fejlesztési minisztert képviselő Fónagy János államtitkártól, mit kíván tenni a minisztérium a műemléki védettségű, állami tulajdonú Orczy-kert területéből az előző ciklusban „eltulajdonított” BKV-érdekeltségek visszaszerzéséért?

Fónagy válaszában elmondta, a nemzeti vagyonkezelő komplexen vizsgálja a törvényes rend visszaállítása és az állam védelme érdekében megteendő intézkedéseket mivel az ingatlan használati és tulajdonviszonyai összetettek. Arról azonban biztosított, ha olyan információ jut birtokukba, amely felveti a személyi felelősség kérdését, kezdeményezni fogják a személyi felelősségre vonást. Az interpellációra adott választ elfogadták a képviselők.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program