Karácsonyi köszöntő

Karácsonyi köszöntő - Kocsis Máté, 2010. december 16.

2010. december 22.
a a a

A keresztény-keresztyén világ egyik legszentebb, legnagyobb ünnepe Karácsony, a Megváltó eljövetelének áldott pillanata. Idén is készítjük lelkünket, hogy magunkban mindent rendbe téve, nyitott szívvel és lélekkel köszönthessük Jézus Krisztus eljövetelét.

De addig még sok dolgunk van, sokszor kell számot vetni magunkkal, a mögöttünk hagyott esztendővel. Ezekre figyelmeztetnek az adventi koszorú gyertyái, amelyeket hetente, vasárnap gyújtunk meg, így távolodva az év tehertételeitől és közeledve a várva várt Szentestéhez.

Elszámolás és várakozás. Most már ez a két szó jut legtöbbször eszembe advent kapcsán. Gyerekként, természetesen, a rám váró - titkon remélt, néhanapján meglesett - ajándékok kötötték le a figyelmemet és legkevésbé sem a számadás. Felnőtt fejjel már érzem ennek az adventi időszaknak a félelmetes súlyát. Valami, higgyék el, megfogalmazhatatlan, szavakkal ki nem fejezhető béke telepszik az emberre, ha egy-egy gyertya gyújtása közben végiggondolja, hogy mit tett, mit ígért, azokból mit tartott be, miben hibázott, miben kell másképpen, jobban cselekednie. S ha elkészült ez a belső számvetés, akkor megkönnyebbülve, erővel telve nézi a gyertya lángját, a tüzet.

A tüzet, amely hite szerint sohasem huny ki, alszik el. És ez az örök-tűzbe, lángolásba, szépségbe, akaratba, melegségbe vetett hit az, amely erőt ad a mindennapi nehézségek leküzdéséhez. A láng lebeg szemünk előtt, amely azt jelzi: lehetsz fáradt, letört, elesett, elkeseredett, de hitetlen soha. Valamiben mindig hinni kell, valamihez mindig tartozni kell, valakinek mindig felelni kell. De leginkább lelkiismeretednek.

S ha ezen adventi számvetésekkor el tudunk számolni magunkkal magunknak, akkor megnyugodhatunk: mégsem olyan szörnyű ez a világ.

Ebben a hitben és meggyőződésben kívánom minden józsefvárosi polgárnak, hogy béke és tettrekészség ülje meg lelküket, és újult erővel közösen építsük kerületünket 2011-ben is.

Áldott Karácsonyt!

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program