Két ingyenes parkolómatrica jár 2011-től

Változik a parkolási rend - Két ingyenes matrica jár 2011-től

2011. január 3.
a a a
Az újévtől már két ingyenes parkolási matrica is jár a józsefvárosi családoknak a jövő évtől. Az eddigi rendszerrel szemben 2011-től nem lakásonként, hanem lakosonként jár az ingyenes várakozási engedély - a parkoló övezetben lakóknak.

Családonként két ingyenes parkolási matricát ad a kerület a józsefvárosiaknak 2011-től. Az új rendszer életszerűbb lesz, hiszen alkalmazkodik a modern kori viszonyokhoz. Napjainkban egyre több család használ egynél több autót és a jelenlegi rendszer aránytalanul nagy anyagi megterhelést jelent ezeknek a családoknak.

A módosított parkolási rendelet szerint jövő évtől az első és a második autóra is 100 százalék kedvezmény jár, míg a továbbiakra az eddig ismert kedvezményi rendszer vonatkozik.

A harmadik autótól a motor típusától függően adnak kedvezményt, amely mértéke az autók motorjának környezetvédelmi kategóriájától függ. Az EURO 3-as besorolásúak legfeljebb 30, az EURO 4-es 50, a hibrid üzemű, vagy az EURO 5-ös 70 százalékos kedvezményben részesülhetnek. A teljesen gáz vagy elektromos üzemű autók pedig szintén 100 százalék kedvezményt kaphatnak.

Változik azonban a matrica kiváltásának díja, ami az eddigi 1000 forintról 3000-re nő. Ez az előzetes számítások szerint, a kerület számára fontos bevételt jelent, míg az autó éves fenntartásához képest nem jelent jelentős terhet.

Fontos változás azonban, hogy szintén 2011-től a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság sem dönthet méltányosságról, ingyenes, illetve kedvezményes matricát csak az kaphat, aki a rendelet szerint jogosult.

Az új matricákat 2011. január 3-tól lehet igényelni, azonban a 2010-re szóló matricák 2011. január 31-ig érvényesek lesznek. Az engedélyeket a következő évben szigorú ellenőrzések mellett adják ki, így azok, akiknek adótartozásuk van, nem kaphatnak matricát.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program