Sikeres volt a saját parkolás első éve

2011. január 14.
a a a
Négyszeres nyereség egy év alatt. A saját kézbe vett közterületi parkolásból 212 millió forint maradt kizárólag a józsefvárosiaké. Már az első évben négyszeresére nőtt a parkolási bevétel. A kerület korábban 53 millió forintot kapott meg az üzemeltetőtől. A négyszeres haszonból két másik feladatot, a közterület-felügyelet és a kerületőrség működését is el lehet látni, így közlekedésbiztonsági fejlesztésekre is sor kerül.

Egy év alatt önfenntartó, sőt nyereséges Józsefváros saját üzemeltetésű parkolása. A Közterületi parkolásból 371 millió forint bevétele volt a VIII. kerületnek, amelyből 212 millió forint haszon kizárólag a kerületé maradt.

Az év során az érmés parkolás volt a legnépszerűbb, amelyből 175 millió forint bevétele volt a kerületnek, míg mobilparkolásból 105 millió forintot szedtek be. A pótdíjakból összesen 79,5 millió forint pótdíjat szedett be Józsefvárosi Parkolási és Közterületi Rendészet. A chipkártyából származó bevétel egy év alatt 8,8 millió forint volt, míg egyéb bevételekből 1,7 millió forint származott. Ezzel szemben az elmúlt egy évben összesen 158 millió forint költsége volt a felügyeletnek a parkolásból adódóan.

Egy évvel ezelőtt, Kocsis Máté polgármester javaslatára Józsefváros saját kezébe vette a közterületi parkolás üzemeltetését Azt megelőzően a kerület csupán töredékét kapta a Centrum Parkolási Kft-től - 2009-ben mindössze 53 millió forintot. Ennek pontosan négyszerese maradt a józsefvárosiaké 2010-ben.

A bevételekből két másik feladat működtetését is tudja finanszírozni az önkormányzat. A közterület-felügyelet és a kerületőrség költségeit a parkolásból befolyó összegből állják - ami nagy segítség a kerület vezetésének, hiszen így nem más területekről kell pénzt elvonni a fenntartásukhoz. Az önkormányzatnak így több pénze lesz közlekedésbiztonságra, például zebrák építésére.

A sikeres működésnek köszönhető az is, hogy 2011-től a kerületben már lakosonként jár az ingyenes parkolási matrica, amelynek kiváltásáért csupán a 3 ezer forintos regisztrációs díjat kell kifizetni a parkoló övezetben lakóknak, a tulajdonos második autójára pedig kedvezményesen lehet matricát venni.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program