Megalakult a Ludovika Zászlóalj

Történelmi pillanat: megalakult a Ludovika Zászlóalj

2011. február 2.
a a a
A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiáról kapta a nevét a napokban megalakult zászlóalj. Ünnepélyes keretek között adta át az alakulat alapító okiratát Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a zászlóalj parancsnokának, Molnár Zsolt alezredesnek. Az ünnepségen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter és Kocsis Máté az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke is.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói a zászlóalj megalakulásával a katonai szervezetben fognak dolgozni és tanulni. Katonai állományba kerülnek, és honvéd tisztjelölt válik belőlük.

Az ünnepségen a történelmi zászlók bevonulása és a Himnusz után a meghívottak először egy filmösszeállítást vetítettek le, majd Hende Csaba, honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet. „Készüljetek fel, hogy életre válthassátok a régi ludovikás jelmondatot: A hazáért mindhalálig!” - mondta az avatáson Hende Csaba. Hangoztatta, azt várja a tisztjelöltektől, hogy a Ludovika Zászlóalj tagjaiban elmélyedjen és meggyökeresedjen az a mentalitás és szellem - felelősségvállalás, kötelességteljesítés, bajtársiasság, kezdeményezőkészség -, amely egy honvédtisztet jellemez.

Benkő Tibor vezérezredes a katonai tisztképzés történelmi pillanatának nevezte az avatást. Hozzátette: Büszke arra, hogy a honvéd tisztjelöltek zászlóaljba tömörülve a Vezérkar főnöke alatt szolgálnak. Becsületes, lelkiismeretes, fegyelmezett szolgálatot és tanulást kért a tisztjelöltektől, hangsúlyozva, hogy mindezt alárendeltjeiktől is követeljék majd meg a jövőben. Beszédét követően Benkő Tibor átadta az alapító okiratot az MH Ludovika Zászlóalj parancsnokának, Molnár Zsoltnak.


A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia vagyis Ludoviceum, a magyar katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó intézménye volt Magyarországon. Az intézmény főépülete Budapest Józsefvárosban, a Ludovika téren áll. Májusban a VIII. kerületben a Ludovika fesztivál néven megrendezett több napos ünnepségen emlékeznek a magyar katonai hagyományokra a Ludovika mögötti nagy réten, az Orczy-parkban.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program