Uniós delegáció vizsgálta a Bűnmegelőzési Programot

Uniós delegációnak mutatták be a Bűnmegelőzési Programot

2011. február 25.
a a a
A Magdolna Negyedben működő Bűnmegelőzési Programot is bemutatták az Európai Bűnmegelőzési Hálózat küldöttsége tagjainak a Belügyminisztérium munkatársai. A delegáció felzárkóztató, bűnmegelőzési programokat néztek meg, így a Kesztyűgyárba is ellátogattak.

Miután 17 pályázó tagállam között végül második helyezést ért el a Magdolna Negyed Program (MNP) Bűnmegelőzési programja, a helyszínen vizsgálták működését az Európai Bűnmegelőzési Hálózat munkatársai. A közösségi házban tartott sajtótájékoztatón ifj. Erdősi Sándor kutatási programvezető elmondta: 2008 nyarán kezdtek szociális és bűnmegelőzési programba a környéken. Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat minden évben díjazza a legjobb programot, a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. 2010-ben pályázott, és a Belügyminisztérium döntése alapján képviselhette Magyarországot az európai megmérettetésen - fejtette ki. Erdősi elmondta, a programban egyebek mellett hajléktalanoknak és drogfogyasztó fiataloknak segítenek, és szakembereket hívnak meg általános iskolai osztályfőnöki órákra.

„Valószínűleg azért kaptuk meg az elismerést, mert nagyon összetett programot dolgoztunk ki.” - mondta Horváth Dániel projektvezető. A programot kétmilliárd forintnyi uniós és egymilliárd forint egyéb forrásból valósították meg - magyarázta. A célok közül kiemelte a lakhatási körülmények javítását: a fejlesztések mintegy 400 lakást érintettek.

Schanz Judit, a közösségi ház vezetője elmondta: tavaly év végéig minden foglalkozásuk ingyenes volt, jelenleg az önkormányzat finanszírozza a működésüket, de a programjaik 95 százaléka továbbra is díjmentes. Gyerekeknek egyebek mellett kézműves- és fotós foglalkozásokat, sportedzéseket szerveznek, míg a felnőtteket az álláskeresésben, az önéletrajz- és motivációs levélírásban segítik, valamint a jezsuiták segítségével oktatják az általános iskolából kimaradt felnőtteket - fejtette ki.

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat tanácskozásának résztvevői három program közül választhattak: a Magdolna negyed mellett megismerhették a Pártfogó Felügyelői Szolgálat által működtetett Jóvá Tett Hely közösségi foglalkoztató készségfejlesztő és reintegrációs programjait, valamint az MH Líceum Alapítvány által fenntartott Zöld Kakas Szakközépiskolát, ahol problémás diákokat oktatnak.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program