Józsefváros díszpolgára lett Tátrai Tibor

2011. március 21.
a a a
Józsefváros idei kitüntetéseit József napon a Nemzeti Múzeum Dísztermében adták át. 2011-ben Tátrai Tibor Liszt Ferenc-díjas magyar gitáros, zeneszerzőt nevezték ki a kerület Díszpolgárának. A hétvégi ünnepségen átadták a Jó Sport emlékérmet, a Józsefvárosi Aranykoszorú díjat, a Józsefvárosért díjat és a Józsefvárosi Becsületkeresztet is.

„Büszkék vagyunk a kitüntetettekre, és azt szeretnénk, ha ők is büszkék lennének Józsefvárosra” - mondta köszöntőbeszédében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Hozzátette: fontos, hogy a kitüntető úgy tudja átadni a díjakat, hogy felnéz a kitüntetettekre. „Nagyon nehéz választani, hiszen Józsefvárosba olyan sok kitüntetésre érdemes ember van, hogy nehéz eldönteni, kinek adjuk a díjakat. De példát lehet venni róluk. Ezt kell csinálni, valamit le kell tenni az asztalra és akkor egyszer csak egy város azt mondja, igen büszkék vagyunk rátok. Egy ilyen kitüntetés pedig maradandó, hogy mindig is emlékeztessen a kitüntetettek munkájára.” - mondta a kerület első embere.

Tátrai Tibor hosszas taps kíséretében vette át a Díszpolgári címet. Az ismert és méltán népszerű zenész ugyanis több mint 30 éve él a kerületben, így kiemelkedő munkájával Józsefváros hírnevét is öregbíti. Első profi zenekara a Kárpátia volt 1969-ben. A következő évben tagja lett a Tűzkerék zenekarnak, melyet Radics Béla hozott létre. Ezután következett a Juventus, majd Orszáczky Jackie hívta a Syrius együttesbe játszani. Később zenélt Török Ádámmal a Miniben, majd az Olympia zenekarban Charlieval, s ebből a formációból alakult a Generál együttes. Az Új Skorpióban együtt játszott Frenreisz Károllyal, Szűcs Antal Gáborral. A Skorpió feloszlása után a Hobo Blues Band-ben kötött ki. Tátrai Tibor és a Hobo Blues Band három tagja megalapította a Radics Béla Emlékzenekart. 1985-ben Török Ádámmal létrehozták a Tátrai-Török Tandem nevű formációt. A Tátrai Band 1987-ben indult el. A rendkívül aktív művész jelenleg a Latin duó és a Tátrai Trend együttes gitárosa. „Tibusz” kötődése a zenéhez, saját szavaival: „Talán azt a pillanatot szeretem a legjobban, amikor kilépek a színpadra. Kezembe veszem a gitárt, s ugyan még semmit nem játszom, a közönség morajlik, valaki tapsolni kezd, a többiek átveszik. Érzem a várakozásukat; benne van a levegőben, hogy szeretik a muzsikámat, s különleges élményt remélnek. Ilyenkor már az első hangot úgy fogom meg, hogy megszólaltatásával egyben a lelkem is kiöntöm.”

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program