Szánalmas Vadai kísérlete

Kocsis: Szánalmas Vadai kísérlete

2011. március 22.
a a a
Kocsis Máté azzal fordult a honvédelmi miniszterhez, hogy információik szerint Vadai Ágnes szocialista képviselő levelet írt a magyar honvédség parancsnokaihoz, amelyben tájékoztatja őket a honvédelmi ágazatot érintő költségvetési zárolásokról.

A képviselő közölte, az országgyűlési képviselők nem törekedhetnek a honvédség alakulatainak politikai jellegű befolyásolására, ezért egyetlen politikus sem tarthat fent közvetlen, politikai jellegű kapcsolatot a csapatokkal.

Kocsis Máté kijelentette, hogy Vadai Ágnes politikai céljai érdekében eddig sem riadt vissza attól, hogy „morális és erkölcsi határokat átlépjen”, fegyveres és rendvédelmi dolgozókat politikailag kényelmetlen helyzetbe hozzon. Meglátása szerint a képviselő levele „szánalmas kísérlet” arra, hogy a honvédeket politikai befolyás alá helyezze, és a honvédség szakmai lojalitását megzavarja.

Ez utóbbi kísérletről azt mondta, hogy rendkívül súlyos bűnnek tartja, még akkor is, ha a képviselő nem sértett törvényt ezzel. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, hogy Vadai Ágnes és két másik szocialista képviselő korábban írásbeli kérdésben érdeklődött nála a tárcánál elrendelt zárolásokról, amire ő választ adott.

A miniszter válaszlevelét Vadai Ágnes ezt követően postán elküldte a honvédség minden alakulatához. Szavai szerint ilyen lépésre az 1990 óta eltelt idő alatt nem volt példa. Közölte, hogy a képviselő arról viszont nem tájékoztatta a parancsnokokat, hogy mi az oka annak, hogy a költségvetés nem költhet eleget a honvédségre.

Hende Csaba szerint a képviselő a levéllel valószínűleg a költségvetés forrásainak szűkössége miatti hangulatot próbálta meglovagolni. A miniszter visszautasította a Vadai Ágnes által használt módszereket. A képviselő a választ elfogadta.

Forrás: fidesz.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program