Közösségként éljük meg Józsefvárost

Közösségként éljük meg Józsefvárost - Kocsis Máté a Rádió Orientben a kerületről

2011. április 7.
a a a
Budapest VIII. kerülete nagy történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik annak ellenére, hogy az 1956-ot követő pártállami bosszú gettóvá süllyesztette a városrészt. Az önkormányzat tele van tervekkel, bár a stabil működési költségvetés ellenére a fejlesztéseket külső forrásból kell finanszírozni. Az önkormányzat erején felül teljesít a szociális ellátásban, azonban a hajléktalanok gondozása hosszú távon fenntarthatatlan - a Rádió Orient stúdiójában Kocsis Máté polgármester, országgyűlési képviselő mutatta be a főváros VIII. kerületének helyzetét.

Józsefváros számos történelmi hagyománnyal rendelkező városrész: szellemi, kulturális és irodalmi központként tartották számon. Számtalan, lokálpatriotizmust erősítő közintézmény - mint például a Nemzeti Sírkert, a Nemzeti Lovarda és a Nemzeti Filmszínház - található a kerületben. Józsefváros nem magától vált nehézsorsú városrésszé, az 1956-ot követő pártállami bosszú hatására süllyedt gettóvá a 80-as évek közepére. A VIII. kerület teljes degradálása azért sem igazságos, mert Józsefváros komoly kulturális örökségű, gyönyörű építészetű része a fővárosnak. A Budapest egyetemvárosaként is számon tartott kerület az egyik legdinamikusabban fejlődő városrész. Örökségünk a jövőben mindig erőt fog adni a továbbfejlődésre - mutatta be a Rádió Orient stúdiójában Józsefváros történelmi örökségét Kocsis Máté polgármester, országgyűlési képviselő.

A kerületnek meg kell újítania vele élő történelmét, megfelelő külsőt kell biztosítania a belső tartalomnak. Jelenleg 3 nagy városmegújító program van folyamatban. A Corvin sétány kiépítése a jövőben tovább folytatódik. A Magdolna negyed szociális város-rehabilitációs program a helyi társadalmi szolgáltatásokat fejleszti. A homlokzat-felújítások mellett bűnmegelőzési és szociális felzárkóztató programokat, állásbörzéket szervezünk. Az Európa belvárosa program keretében az egykori történelmi városrész újul meg. A Palotanegyed a jövőben fontos gazdasági motorja lehet a kerületnek - emelte ki Kocsis. A jövőben további fejlesztéseket is tervezünk. Ezek közül az Orczy negyed program az egyik legfontosabb, ugyanis ebben a térségben követhető leginkább nyomon a szociális leszakadás. A szakadék szélesedését meg kell akadályozni, a társadalomnak meg kell újulnia. Tele vagyunk tervekkel, azonban az önkormányzat stabil működési költségvetése ellenére a fejlesztések finanszírozása bajosabb. Fejlesztéseinket külső források igénybe vételével tudjuk megvalósítani. A kerületben nagy hagyománya van a kisvállalkozásoknak, hiszen az egykori céhes mesterségek központja is Józsefvárosban volt. Azonban nem hanyagolható el napjainkban a multinacionális vállalatok előretörése - beszélt az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Józsefváros gazdasági helyzetéről a polgármester.

A kerületben sok szociálisan hátrányos helyzetű család él, emellett a lélekszám 40 százaléka nyugdíjas. A munkanélküliség igen magas, a Magdolna és az Orczy negyedben az arány meghaladja a 20 százalékot is. A város etnikai sokszínűségének köszönhetően a helyiek megtanultak békében egymás mellett élni. Nagy tömeg áll a rendelkezésünkre, azonban iskolázottsága egy részüknek igen alacsony, emiatt hangsúlyt kell fektetni az át- vagy továbbképzésre. Az önkormányzat erején felül teljesít a szociális ellátásban: 2-3 milliárd forintos nagyságrendű a befektetett pénzösszeg. A mechanikus segélykifizetés helyett integratív szociális rendszert alakítottunk ki, melyben minden ember megkapja a lehetőséget arra, hogy újra a társadalom hasznos tagja lehessen - hangsúlyozta a Rádió Orient vendége.

A józsefvárosi klinikákkal kiváló kapcsolatot ápol az önkormányzat. Emellett saját fenntartású szakrendelőt üzemeltetünk, melynek 1 milliárd forintos felújítása idén valósul meg. Az egészségügyi ellátás javítása érdekében ingyenes Szűrő Szombatokat biztosítunk a helyi lakosok számára. Ennek ellenére a kerületiek egészségi állapota nem megfelelő. Azonban erről nem az ellátórendszer tehet, hanem az, aki nem veszi igénybe szolgáltatásainkat - fejtette ki a kerület első embere.

A hajléktalanok kérdése szintén óriási problémát jelent a kerületnek, hiszen ellátásuk 70 százaléka Józsefvárosban történik. Ez a teher hosszú távon fenntarthatatlan. Egységes budapesti hajléktalan-ellátást kellene kialakítani, mely normatív alapokon vizsgálná a hajléktalanná válás helyszínét. Józsefvárosban 6 ezer ember kap ellátást, annak ellenére, hogy többségük nem kerületünkben vált hajléktalanná. A kerületeknek együtt kellene fellépnie a problémával szemben - zárta szavait Kocsis Máté polgármester.

A teljes interjú itt hallható: http://orient.tarhelykiraly.hu/2011/orientlive_20110331_01.mp3

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program