Több ezren voltak a II. Ludovika fesztiválon

2011. május 16.
a a a
Második alkalommal rendezték meg Józsefvárosban a Ludovika fesztivált. A hadtörténeti fesztivál a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj csapatzászló-adományozási ünnepségével vette kezdetét. Az eseményen részt vett Schmittné Makray Katalin, aki a zászlóanya szerepét vállalta, a honvédelmi miniszter, Hende Csaba és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere.

Második alkalommal rendezték meg a Ludovika fesztivált a fővárosi Orczy-parkban. A hadtörténeti rendezvény rengeteg érdeklődőt vonzott Józsefvárosba. Az ünnepély a csapatzászló adományozással vette kezdetét. A Ludovika fesztivál a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Száznapos Ünnepségének kezdete is, a végzős hallgatók tisztté avatását készíti elő. „Ma zászlószentelésre jöttünk össze”, köszöntötte a megjelent honvédtiszt-jelölteket a honvédelmi miniszter, aki kihangsúlyozta: ilyenkor az alakulat, mint közösség megáll Isten és a nemzet színe előtt, és szolgálatra jelentkezik. Hende Csaba honvédelmi miniszter beszéde második felében kijelentette: „Az a feladatunk, hogy megújítsuk a honvédelem egész rendszerét és a Magyar Honvédséget” Végül beszédét a következő sorokkal zárta: „Száz nap múlva tisztként léphettek közéjük ti is. Váltsátok valóra a szót: a hazáért, mindhalálig!”

Zászlóanya az a személy, aki lelki patrónusságot vállal a csapat felett, magas rangú hölgy, köztiszteletben álló személy, aki kötődik az alakulathoz és a városhoz. Ez a tisztség Schmittné Makray Katalint illette meg, aki örömmel fogadta a megtiszteltetést, hiszen számára sokat jelent ez a megtisztelő cím és maga a Ludovika zászlóalj is. Az államfő feleségének nagyapja és édesapja egyaránt ludovikás tisztek voltak. „Aki a katonaságot választja, élethivatást választ. Az egyenruha olyan méltóságot ad, ami nem korlátozódik a napi elvégzendő feladatok idejére. Az igazi katona civilben is katona” - szögezte le a zászlóanya.

Kocsis Máté Józsefváros polgármestere, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke köszöntőjében elmondta: polgármesterként büszke rá, hogy a Ludovika épülete Józsefvárosban áll, hiszen az létezése óta a honvédelmi nevelés és egyben nemzeti függetlenség egyik legfontosabb szimbóluma, ahol a nemzet legkiválóbb fiataljai részesültek szigorú erkölcsi és katonai nevelésben. A házigazda szerepét betöltő polgármester kiemelte, Józsefváros mindig kivette a részét a fontos történelmi eseményekből, így 1848-ban és 1956-ban is számos fontos helyszín volt a kerületben. Emellett a kerületben működik Budapesten a legtöbb egyetem, amely így méltó otthont ad majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is - tette hozzá Kocsis Máté.

Molnár Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka emlékeztette a vendégeket, hogy az Orczy-park sok szállal kötődik a tisztképzéshez, hiszen annak idején még tisztavatásokat is tartottak itt. Majd a végzős hallgatókhoz szólt: számukra még hátra vannak az utolsó vizsgák, gyakorlatok, valamint maga a tisztavatási ceremónia, és kérte tanáraikat, szüleiket, szeretteiket, hogy továbbra is támogassák őket. „A visszaszámlálás elkezdődött, az eddig elért eredményekhez gratulálok, a jövőbeli kihívásokhoz sok sikert kívánok önöknek”, mondta az alezredes.

A fesztivál rengeteg érdekes programmal folytatódott, volt közelharc-bemutató, látványos katonai hagyományőrző rendezvény és gyep-show is, valamint a honfoglalás óta minden történelmi korból tartottak bemutatót hagyományőrző csoportok. Emellett a statikus bemutatókon, a katonai sátrakban az érdeklődők kipróbálhatták a modern katonai eszközöket, míg a hagyományőrző sátrakban az elmúlt évszázadok ruházatát és fegyverzetét ismerhette a meg a fesztiválra kilátogató több ezer ember.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program