Lesz népszavazás Józsefvárosban

Megszavazta a testület: lesz népszavazás Józsefvárosban

2011. június 6.
a a a
A Józsefvárosi képviselő-testület 13 igen, 4 nem arányban döntött arról, hogy szeptember 25-én lesz népszavazás a hajléktalanságot érintő kérdésekről. Az őszi szavazás alkalmával 3 kérdésre kell választ adni a VIII. kerületben élőknek. Kocsis Máté hangsúlyozta: a kérdések a kerület legsúlyosabb problémái, amelyeket a városrész vezetése elkezdett megoldani, de a téma összetettsége számos további kérdést vetett fel.

Józsefváros nem bírja tovább viselni azokat a terheket, amelyeket a hajléktalanok ellátásra okoz a kerületnek. Ezért a polgármester javaslatára a képviselők népszavazást kezdeményeztek. A júniusi első testületi ülésen a szocialisták és az LMP egyetlen képviselő a referendum ellen szavazott, míg a Fidesz és a Jobbik képviselői támogatták népszavazást. Ennek értelmében a következő kérdésekről dönthetnek a kerületiek:

  1. 1. Támogatja-e, hogy hatályban maradjon a józsefvárosi képviselő-testület kukázást tiltó rendelete?
  2. 2. Támogatja-e, hogy a képviselő-testület rendeletben tiltsa meg a közterületen történő életvitelszerű lakhatást?
  3. 3. Támogatja-e, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében?

Kocsis Máté, a kerület polgármestere elmondta, a fővárosi hajléktalanprobléma 70-80 százaléka a kerületre koncentrálódik, annak ellenére, hogy az itt élő hajléktalanok csupán ki hányada, alig 10 százalékuk vált hajléktalanná Józsefvárosban. A polgármester egyik célja, hogy újraosszák az ellátáshoz szükséges feladatokat a fővárosi önkormányzat és a kerületek között, mert a VIII. kerület ilyen arányban, egyedül nem bírja a terhet. Emellett, ha sikerül elosztani a teendőket, akkor nő az ellátás színvonala is. A polgármester leszögezte, Józsefváros ezután is becsületesen ellátja az ezzel kapcsolatos feladatait, de képtelenségnek, hogy egy kerületre 4000-5000 hajléktalan jusson.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program