Újabb kulturális helyszín Józsefvárosban

2011. június 27.
a a a
Megnyitott az ország Rádió-és Televízió-történeti Múzeuma „Szinte minden, ami nemzeti, Józsefvárosban van!” - mondta köszöntőjében Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a Rádió- és Televízió-történeti Múzeum megnyitóján. A Múzeumok éjszakáján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a múzeum, amely a hazai rádiózás és a televíziózás, történetét mutatja be. A régi kamerákkal, televíziókészülékekkel és egyéb híradástechnikai eszközökkel ismerkedhetnek meg.

A magyar médiatörténet számos ismert és legendás alakja mellett részt vett a megnyitón Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere, aki beszédét úgy kezdte, „Minden, ami nemzeti, Józsefvárosban található. A Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Sírkert, a Nemzeti Lovarda, a nemzet rádiója, valamint a nemzetnek olyan nagy intézményei, amelyek mind a felsőoktatásban, a művészetekben, a kultúrában, a külkapcsolatokban meghatározóak.” A polgármester köszöntőjében elmondta, reményei szerint azt a városképet, amit Józsefváros megérdemel, ez az intézmény csak tovább fogja erősíteni, öregbíteni, és ígéretet tett, hogy méltó gazdája lesz a kerület a Rádió és Televízió történeti Múzeumnak.” Hozzátette: „Ez a múzeum, emlék az idősebbeknek és élmény, történelem a fiataloknak.”

A Pollack Mihály téri épületben megelevenedik a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete, és a huszadik század, amely a széleskörű kommunikáció térhódításának százada is volt, ahol óriási szerep jutott a rádiózásnak és a televíziózásnak.

A múzeum, korabeli bútorokkal és berendezésekkel időutazást ígér a hatvanas és nyolcvanas évek világát idéző rádió- és televízió stúdiókba. A múltidézést a meghallgatható és megtekinthető archív felvételek és sajtódokumentumok teszik teljessé. A Rádió- és Televízió Történeti Múzeumban külön sarkot kap a százharminc éves múltra visszatekintő MTI is: itt egy nagy érzékenységű, szekrénybe szerelhető rádióvevő berendezés, egy lyukszalagos távíró, egy mahagónifából és rézből készült, stilizált Morse-jeladó és egy öreg telexgép látható. A háttérfalon a hírügynökség történelmi fotói, valamint szakmai díjai idézik fel a Magyar Távirati Iroda százharminc éves múltját.

A látogatók a Duna Televízió történetével is megismerkedhetnek: megtudhatják, hogyan jött létre és vált a határon túli magyarság legfontosabb tájékozódási csatornájává a közszolgálati adó.

link: http://www.dunatv.hu//musor/videotar?vid=705646

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program