Tarlóst tárt karokkal várja a szövetség

2011. július 12.
a a a
A közös nevezőt, nem a konfliktust keressük - jelentette ki tegnap Rogán Antal V. kerületi polgármester a fővárosi kerületek új érdek-képviseleti szerve, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége alakuló ülése után.

Sem a kormány, sem a főváros elleni fellépés nem célunk. Akkor lennénk teljesebbek, ha a Fővárosi Önkormányzat is köztünk lenne - hangsúlyozta a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) tegnapi alakuló ülését követően Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester. A szövetség frissen megválasztott elnöke közölte, hogy a csatlakozást mind a 23 kerület elfogadta, az elnökség tagjává pedig Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi, Rogán Antal (Fidesz-KDNP) V. kerületi és Riz Levente (Fidesz-KDNP) XVII. kerületi polgármestert választották.

„Személyesen beszéltem Tarlós Istvánnal, aki jelezte, hogy nem kíván csatlakozni, de én bízom abban, hogy a jövőben teljesebbé válhat a szövetség. Társelnöki posztot ajánlunk a mindenkori főpolgármesternek, illetve valamelyik helyettesének. A szék mindig itt lesz számára” - mondta Nagy Gábor Tamás.

A főpolgármester a BÖSZ létrehozásáról korábban úgy nyilatkozott, nem tudja komolyan venni a szerveződést, amely a főváros belépése nélkül csak súlytalan gittegylet, így nem is válhat a kormány hivatalos konzultá­ciós partnerévé. A főpolgármester kritikus szavait Láng Zsolt kérdésünkre úgy kommentálta, semmiképpen nem lehet komolytalannak ítélni egy olyan szervezetet, amely huszonhárom kerület egyhangú szándékával jött létre. „A kormány nyilvánvalóan le fog ülni tárgyalni velünk” - jelentette ki.

Rogán Antal az elhatárolódás kapcsán azt mondta, szerinte Tarlós Istvánnak valójában nem a szövetséggel van vitája, hanem a BÖSZ létrehozását kezdeményező kormányzati hivatal vezetőjével. „Budapest megújulás előtt áll, ezért szükség van arra, hogy pártállástól függetlenül mindenki összefogjon, aki szereti a várost. A közös nevezőt és nem a konfliktust keressük. Nem szeretném még egyszer átélni azt a szituációt, hogy a 4-es metróról senki nem kérdezte meg a kerületeket. Lehet, ha annak idején közösen tűzünk ki fejlesztési célokat, akkor a város előrébb tartana az ügyben” - mondta. Az V. kerület polgármestere arról is beszélt, hogy a BÖSZ közös álláspontot szeretne kialakítani a közoktatási törvény, az önkormányzati törvény és az egészségügyi jogszabályok kapcsán, valamint tízéves budapesti fejlesztési koncepciót szeretne kidolgozni, mégpedig a fővárossal közösen.

Forrás: www.magyarhirlap.hu

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program