Megkezdte munkáját a „Gyöngyöspata bizottság”

2011. július 13.
a a a
Megalakult a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság. Az első ülésen elfogadták a munkatervet, amely szerint Gyöngyöspatára kihelyezett üléssel, majd a titkosszolgálati vezetők zárt körű meghallgatásával kezdi munkáját a Kocsis Máté vezette bizottság. A bizottság célja a Heves megyei településen, tavasszal történt események feltárása.

Az eseti bizottság meghallgatja Vona Gábort, a Jobbik frakcióvezetőjét és Schiffer Andrást, az LMP képviselőcsoportjának vezetőjét, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőit, illetve László Attilát, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnökét is. A testület ugyanakkor nem támogatta a jobbikos Balczó Zoltán azon felvetését, hogy a bizottság Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezetőjét is hallgassa meg. A módosított munkatervet végül 8 igen szavazattal, 2 jobbikos tag nem voksa ellenében, illetve 2 szocialista képviselő tartózkodása mellett fogadták el.

A tervek szerint az eseti bizottság a kihelyezett ülést és a titkosszolgálati vezetők meghallgatását követően a gyöngyöspatai konfliktus előzményeinek megismerésével foglalkozhat. Ekkor kerülhet sor többek között Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Vona Gábor, Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója, Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke, valamint a helyi közélet vezetőinek meghallgatására.

A bizottság a Vöröskereszt által 2011. április 22-én szervezett „húsvéti utaztatás” körülményeit is igyekszik feltárni, amelynek során Habsburg Györgyöt, a Magyar Vöröskereszt elnökét, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadót, Szalai Annamáriát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét, valamint a bel- és külügy képviselői mellett Schiffer Andrást és Richard Field amerikai üzletembert hallgathatják meg. A testület tagjai kitérnek az úgynevezett egyenruhás bűnözés Gyöngyöspatán történő megjelenési formáira és a gyöngyöspatai események politikai összefüggésének vizsgálatára, utóbbi esetben az említett két frakcióvezető mellett volt kormányfő meghallgatása is megtörténhet.

A testületben tizenhárom, érvényes „C” típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel rendelkező parlamenti képviselő kapott helyet, akik közül öt személyt a Fidesz jelölt, míg a KDNP, az MSZP és a Jobbik további 2-2 tagot, az LMP pedig egy főt jelölhetett, a fennmaradó egy helyre pedig a független Pősze Lajos került. Az eseti bizottság elnöke Kocsis Máté lett, míg alelnökei a szocialista Harangozó Tamás és a kereszténydemokrata Móring József Attila.

Az Országgyűlés június 6-án döntött a gyöngyöspatai események feltárására hivatott eseti bizottság felállításáról. A parlament 253 igen szavazattal, 96 nem ellenében fogadta el a testület létrehozásáról szóló fideszes javaslatot. A Ház döntése értelmében az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában, illetve a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program