Kerületi vita a hajléktalankérdésről

Két felvonásban - Kerületi vita a hajléktalankérdésről

2011. szeptember 16.
a a a
A józsefvárosiak mindennapi életét komolyan befolyásoló kérdésről, a hajléktalanságról tartanak népszavazást a VIII. kerületben. A téma nagy felbolydulást okozott, hiszen mindenki érintett, aki itt él, ezért is jelentek meg több százan azon a két vitán, ahol Kocsis Máté, a szocialisták és a kerületi hajléktalanellátók képviselői ütköztették véleményüket. Az első vitára a kerületi MSZP székházban került sor, míg a második fordulót az Önkormányzat nagytermében tartották.

A hajléktalanságot érintő kérdésekről, valamint az ehhez kapcsolódó közbiztonsági témákról, illetve azok megoldásáról vitatkozott a két markánsan más véleményen lévő politikus Kocsis Máté, fideszes polgármester és Komássy Ákos MSZP-s képviselő. A nyílt vitában először a két fél ismertette álláspontját, majd egymásnak tették fel kérdéseiket, végül a közönség kérdezhette őket az Önkormányzat épületében.

Kocsis Máté emlékeztetett arra, hogy polgármesterré választásakor jó néhány vállalást tett a kerületieknek, amelyhez „évtizedes tabukat kellett ledönteni”. Józsefvárost régóta négy fő problémakör jellemzi, folytatta - a gettósodás, a bűnözés és a prostitúció, valamint a hajléktalanság. Az első három kérdés kezelésében egyetértés van a pártok között, egyedül a hajléktalan ügy vált ki politikai vitákat. Hozzátette: „Ennyi hajléktalant sem szociálisan, sem rendészetileg nem tudunk kezelni.”

A népszavazás előzményeiről elmondta: a testület tíz hónapja hozott egy rendeletet a kukázás ellen, amit nem vonnak vissza azért, mert kisebb csoportok ellenzik. „Mi a józsefvárosiak véleményére vagyunk kíváncsiak”.

Komássy Ákos felszólalásában szegénygyűlölőnek jellemezte a helyi népszavazást és elhibázottnak, gyűlöletkeltőnek titulálta kérdéseit. Kérte a polgármestert, vonja vissza a népszavazást. Véleménye szerint a „népszavazósdi” melléfogás, cirkusz benyomását kelti.

Elmondta, a Józsefvárosban hajlék nélkül élők és az itt élők érdeke is, hogy megoldják a helyzetet, de ezt kerületi szinten nem lehet. Kérte a hallgatóságot, hogy szeptember utolsó hétvégéjét hozzá hasonlóan inkább kellemes kirándulással töltsék, és ne vegyenek részt a szavazáson, ha valaki mégis elmegy, azt kéri, hogy nemmel szavazzon.

Szegény vagy hajléktalan

Kocsis Máté válaszában helytelennek minősítette, hogy a hajléktalanokat azonosítják a szegényekkel - sokan szegények, mégsem kötekednek az utcán és nem élnek szexuális életet a Kálvária téren, tette hozzá. Végzetes hiba a szegények, és a viselkedni nem tudó hajléktalanok összemosása - hangsúlyozta. A polgármester kiemelte: egyik kerület sem fogja átvállalni önszántából Józsefvárostól a problémát, ezért kell őket lépéskényszerre szorítani és tárgyalásra késztetni. A budapesti hajléktalan-ellátás arányos elosztására van szükség, mert jelenleg Józsefváros végzi a munka dandárját. Fontos, hogy más kerületek is vegyék ki a részüket a probléma kezeléséből.

Komássy így fogalmazott: „Elkötelezett demokrataként, szeretem a népszavazást, amikor valódi döntésekről van szó, de ez nem az”. A problémát véleménye szerint nem így kell kezelni, kis létszámú hajléktalan-ellátó rendszer kialakítását szorgalmazza. A szocialista politikus az arányos hajléktalan ellátás működtetésére nyugat-európai és svédországi példákat hozott fel.

„Két éve vettem át a kerület vezetését, miért én magyarázzam, az elmúlt húsz év hajléktalan- ellátásának totális csődjét?” - kérdezte a polgármester. Hangsúlyozta, vagy konzerváljuk a mostani helyzetet, vagy egy újabbat, mást hozunk létre.

A közösségi együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania, aki ennek megfelelően viselkedik az nem büntethető. A deviáns viselkedésű hajléktalanoktól a józsefvárosiakat senki sem védi meg, a deviancia viszont nem csak szociális kérdés - hangsúlyozta.

Lakóközösségek védelme

Komássy felvetette az üresen álló önkormányzati lakások hasznosítását, a hajléktalanok esetleges beköltöztetésének lehetőségét. A polgármester válaszában kifejtette „nagyon szigorú feltételekkel lehetőséget adunk józsefvárosi hajléktalanoknak, de abban nem vagyok partner, hogy jól működő társasházi közösségekbe olyan hajléktalanokat költöztessünk, akik nem tudják betartani a közösségi együttélés szabályait”.

Zárszóként Kocsis Máté kiemelte: él a kerületben nyolcvanezer ember, az ő alkotmányos jogairól is beszélni kell, védeni mindenféle devianciától, akár hajléktalan akár nem. Világos képet akarnak kapni, hogy mit szeretnének az itt élők.

A polgármester egy héttel korábban a szocialisták Népszínház utcai irodájában zártkörű megbeszélést folytatott az MSZP helyi tagságával, majd nyílt vitát vállalt Molnár György önkormányzati képviselővel, Iványi Gáborral az Oltalom Karitatív Egyesület elnökével és Bene Gézával a Város Mindenkié mozgalom képviselőjével. A téma szintén a népszavazás és a hajléktalan kérdés volt. A felek többek között megvitatták, hogy miért nem lehet a hajléktalanoknak életvitelszerűen az utcán tartózkodni, és miért vált napjainkra rendészeti kérdéssé is a hajléktalan-ellátás.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program