Közel tízezren szavaztak

Közel tízezren szavaztak - Kocsis: az együttélés szabályait mindenkinek be kell tartani

2011. szeptember 27.
a a a
A szavazók 90 százaléka biztosította a polgármestert arról, hogy jónak tartja az irányt, amelyet a kerület hajléktalan problémáinak megoldására javasolt. Közel tízezer ember szavazott Józsefváros első helyi népszavazásán, amely már elég jelentős tömeg ahhoz, hogy figyelembe kelljen venni - mondta el Kocsis Máté a választás másnapján. A polgármester bemutatta a kerületi hajléktalan-problémára kialakított programokat. A referendumon három kérdésre válaszolhattak a kerületiek. Az első kérdésben 85,9 százalék, a másodikban 88 százalék, a harmadik kérdésben pedig 94,5 százalék szavazott igennel, vagyis támogatta a polgármester törekvéseit.

Kocsis Máté a népszavazás után köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni és elmondta, a csaknem 10 ezer ember felhatalmazásából tárgyalásokat fog kezdeni a főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal annak érdekében, hogy igazságos, arányos és hatékony legyen a hajléktalan ellátás, és ezzel párhuzamosan tehermentesítsék a kerületet.

A kerület vezetője hangsúlyozta: Kemények és következetesek de egyben igazságosak és emberségesek leszünk. „Józsefváros túlzott terhet vállalt eddig az ide bejelentett 2700 hajléktalan ellátásával.” - mondta.

A probléma megoldása két szálon fut. Az egyik a 0-tól 24 óráig tartó közrendvédelmi akció, hiszen a kerület rendőrei és közterület felügyelői folyamatosan figyelik a közterületi szabálysértéseket - így a kukázást és a közterületen, életvitel szerű tartózkodást is. Kocsis összevont állománygyűlésen tájékoztatta a kerület rendőreit és közterület felügyelőit az előttük álló feladatokról.

A közrendvédelmi akció mellett a kerület nagy hangsúlyt fordít a Józsefvárosban hajléktalanná vált emberek felkarolására. Ez a program három pillérre épül: mentorálásra, munkára és lakhatásra, de a kerület gondoskodik az érintettek teljes körű egészségügyi ellátásáról is. A kerületben egy felmérés indul, hogy kiderüljön, hány érintett van a kerületben. Előzetes becslések szerint a számuk 60-100 fő közé tehető. A programba kerülőkkel egyéves lakásbérleti szerződést is kötnek velük. Olyan lakhatási feltételeket fognak biztosítani, amelyek módot adnak arra, hogy családok ismét együtt éljenek, és lehetőséget teremtenek arra, hogy az újrakezdés könnyebb legyen.

Az önkormányzat elindítja a Józsefvárosi Lélek programot „A hajléktanságból kivezető út megteremtéseként” azoknak, akik a kerületben veszítették el otthonukat. Kocsis Máté ismertette, ennek keretében lelki segítségnyújtási, életviteli, lakhatási, egzisztenciateremtési és közösségi program is lesz.

A polgármester úgy véli, ennyi emberről képes és fog is gondoskodni a kerület, azonban az itt működő civil szervezetektől és nagy vállalatoktól is segítséget vár. A kerületnek ugyanis szüksége van rá, hiszen nincsen rá elegendő forrása, hogy az önkormányzati lakásokat felújítsa vagy átalakítsa.

Az egyéves bérleti szerződés lejárta után a társasházi lakóközösségek véleményét is kikérik az érintettekről, ami arra sarkallja a programban részt vevőket, hogy betartsák az együttélés szabályait - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ennek figyelembevételével hosszabbítják meg a bérleti szerződéseket.

A tájékoztató harmadik részeként a polgármester elmondta, „kíméletlen” harcot ígért a lakásmaffia ellen, amely számos esetben a hajléktalanná válás oka, így mostantól kezdődően kivizsgálják az elmúlt tíz év hasonló ügyeit is, amelyekről jelentést készítenek.

A Belügyminisztérium közleményben üdvözölte a referendum eredményét. Mint írják, a minisztériumot megerősíti céljaiban a vasárnapi józsefvárosi népszavazás eredménye. Közel tízezer józsefvárosi polgár jelezte szavazatával, hogy rendes környezetet, egészséges és tiszta közterületeket akar. Mint írják, az emberek egyértelművé tették, hogy a rend oldalán állnak és támogatják azt a folyamatot, amelyet a Belügyminisztérium tavaly indított el a települések közterületeinek rendezetté tétele érdekében.

A szaktárca közleményében az áll: a Belügyminisztérium által kezdeményezett jogszabályok lehetőséget adnak a helyhatóságok kezébe, hogy tiszta utcákat, köztereket biztosíthassanak polgáraik számára. „Visszaadjuk a közterületeket a városlakóknak.” A minisztérium célja, hogy megszűnjön az a szemlélet, amely szerint a hajléktalan bárhol kisajátíthat magának közterületet „szociális okok” miatt. A fedél nélkül élő embereken segíteni kell és nem magukra hagyni a közterületeken, egészségtelen körülmények között. Szükséges ezért, hogy a társadalom peremére szorult emberek is megfelelő és hatékony ellátást kapjanak, hogy életmódjuk miatt ne kényszerüljenek az utcára. Ebben a munkában számítunk az egyházak és a karitatív szervezetek együttműködésére - áll a Belügyminisztérium hétfői közleményében.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program