80 éves a Rezső téri templom

Nyolcvanéves a Rezső téri templom

2011. október 11.
a a a
Erdő Péter bíboros celebrálta a szentmisét a Tisztviselő telepi Magyarok Nagyasszonya Plébánia 80. évfordulóján. A felújított templomban az évfordulón bérmálkozást is tartottak, amelytől még ünnepélyesebbé vált az alkalom.

Józsefváros egyik legismertebb és legszebb templomában helyezték el Boldog Meszlényi Zoltán ereklyéjét. A Tisztivselő telepen található Rezső téri templom felszentelésének 80. évfordulóján Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek celebrálta a szentmisét. Az ünnepélyes alkalmat tovább fokozta, hogy bérmálás tartottak. A bíboros úgy fogalmazott: „Meszlényi Zoltán életének példája megtanít minket arra, mit jelent az, hogy hitünket bátran megvalljuk, és hitünk szerint éljünk. Hiszen a bérmálás éppen az a szentség, amely ehhez különleges kegyelmi segítséget ad”. Meszlényi Zoltán 1892. január 2-án született Hatvanban. 1915. október 28-án Innsbruckban szentelték pappá, 1917-től érseki szertartó és levéltáros, 1920-tól érseki titkár, majd 1937. október 28-án püspökké szentelték. 1950. június 17-én esztergomi káptalan helynöknek választották, de ez után 12 nap múlva elhurcolták Esztergomból. A kistarcsai börtönben a kegyetlen bánásmód következtében 1951. március 4-én halt meg.

A most 80 éves Magyarok Nagyasszonya Plébánia Templomot 1931. október 31-én, Magyarok Nagyasszonya ünnepén Dr. Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás szentelte fel.

A szentmisén részt vett Kocsis Máté polgármester, Sántha Péterné alpolgármester is, akik az misét követően rövid beszélgetést folytattak Erdő Péterrel.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program