Senki nem élhet az utcán - ez mindenki érdeke!

Amit a sajtó elfelejt megírni - Senki nem élhet az utcán - ez mindenki érdeke!

2011. október 17.
a a a
Óriási vihart kavart a Józsefvárosban elindított közrendvédelmi akció. Egyes csoportoknak talán érdeke, hogy elferdítsék a híreket, a történéseket. Hazugságok keringenek a médiában és csúsztatások hosszú sora miatt a sokakhoz nem jut el a lényeg, mégpedig az, hogy a VIII. kerület hogyan szeretne segíteni a hajléktalanokon. Kocsis Máté, a kerület polgármestere egyedülálló programot hirdetett, amellyel a kerületben hajléktalanná vált embereken szeretnének segíteni. Egészségügyi ellátással, mentorálással, munkával és lakhatási lehetőséggel. Emellett a Főváros is elindított olyan intézkedéseket, amelynek célja, hogy senki ne fagyhasson meg az utcán.

Sokrétű és szerteágazó a hajléktalanság problémája, amelyet csak széles körű összefogással lehet megtalálni a megoldást. Az elsődleges cél jelenleg, hogy december 1-ig mindenkinek helyet találjanak és senki ne alhasson az utcán. Ez az első és legfontosabb lépés, hogy megakadályozzák, hogy emberek az utcán fagyjanak meg. A Budapestre tervezett három új hajléktalanszálló megfelelő körülményekkel várja a hajléktalanokat, ide fogják bevinni azokat is, akik életvitel szerűen tartózkodnak közterületen. Ez ugyanis a fővárosban szabálysértésnek minősül. Sokan támadják a rendeletet, sőt Kocsis Mátét is, amiért Józsefvárosban betartatják a rendeletet, azonban arról nem beszélnek, hogy azok, akik az utcán élnek, kisajátítják a közterületet, gyakran nem engedik be a parkba a kisgyerekes szülőket, és nem ritkán ott végzik el a dolgukat is - annak ellenére, hogy lenne más lehetőségük rá, hiszen a hajléktalanszállókon is megtehetnék ugyanezt, ráadásul akkor nem okoznának közegészségügyi gondokat.

Kocsis Máté korábban elmondta, azok okozzák a legnagyobb kárt, akik a jelenlegi helyzetet szeretnék konzerválni, hiszen az a legembertelenebb, ha hagyjuk, hogy emberek a kukából szerezzenek élelmet, főként, ha más lehetőség is van rá. Józsefváros önkormányzata naponta 650 adag élelmet oszt szét. De azt sem szabad hagyni, hogy utcán aludjanak, ha van más lehetőség is. Inkább csak az a kérdés, miért akarja valaki, hogy a jelenlegi állapotok változatlanok maradjanak?

A kerület a LÉLEK Programmal változtatni szeretne. A Józsefvárosban hajléktalanná vált embereken segít. Mindössze annyit kell tenniük, hogy jelentkeznek az önkormányzatnál és vállalják a feltételeket. Ha együttműködnek, akkor az önkormányzat a kerület járóbeteg szakellátójában biztosítja az egészségügyi ellátásukat, szociális munkások foglalkoznak velük, hogy megoldást találjanak a mentális problémákra, szállást és munkát kapnak, hogy újra kezdhessék az életüket. A kerület polgármestere célként tűzte ki, hogy akármennyibe kerül is, Józsefváros segíteni fog a „saját” hajléktalanjain és elmondta: bízik benne, hogy minden magyar település követi a VIII. kerületi példát.

Ahhoz azonban, hogy ez az egész megvalósulhasson, minden segítségre szükség van. Ezért hirdetett a kerület szolidaritási akciót, amely keretében várják a vállalkozások, civilek vagy akár magánemberek felajánlásait. Ez lehet anyagi, szeretettel várnak eszközöket is, vagy akár egy vödör festéket, evőeszközöket, bármit ami az újrakezdéshez szükséges lehet, sőt, akár csoportok is jelentkezhetnek, ha úgy érzik, társadalmi munkával segítenének például a felújításban.

Tudta Ön, hogy...

... az állam napi 3300 forintot fizet egy hajléktalan után, ami havi 99 ezer forint fejenként?

...a hajléktalanok csak bizonyos feltételekkel léphetnek be a szállókra - nem lehet részeg, beteg, és orvosi igazolás is szükséges.

...tiszta, egészséges ember akkor is bejelentkezhet hajléktalannak, ha több ingatlan van a nevén - ezt senki nem ellenőrzi.

...a parkban elvégzett szükségletek nem csak kellemetlen szagot árasztanak, de veszélyes hulladéknak is minősülnek?

...vannak akik bevallottan úgy vállalták a hajléktalan életmódot, hogy vidéken akár 100 négyzetméteres, kertes ingatlanuk van?

...a kerületben elhunyt hajléktalanok köztemetését az önkormányzat fizeti?

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program