61 millió a hajléktalanok felzárkóztatására

Első ütemben 61 millió a józsefvárosi hajléktalanok felzárkóztatására

2011. október 20.
a a a
A Józsefvárosi Önkormányzat dr. Kocsis Máté polgármester javaslatára ma dönt a Józsefvárosban hajléktalanná vált emberek felzárkóztatásának költségeiről. Első ütemben 61 millió forintot fordítanak a legnehezebb helyzetben lévő emberek megsegítésére, amely tartalmazza emberi élethez méltó szálláshelyek kialakítását 34 fő részére, a szociális munkások bérét, a szükséges eszközök beszerzését, a lakhatási és rezsi kiadásokat, a programban részt vevő hajléktalanok munkabérét és járulékait, valamint a program koordinációs irodájának (LÉLEK-Pont) kialakítási költségeit.

A képviselő-testület 13 igennel (Fidesz-KDNP), 3 tartózkodás (MSZP, LMP) ellenében szavazta meg az előterjesztést. Józsefváros önként vállalt feladatként indította el szeptember 26-án a LÉLEK-Programot (Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási, Egzisztencia-teremtési Közösségi Program), mely azokat a hajléktalanokat segíti, akik a kerületben veszítették el otthonukat. A testileg, lelkileg leromlott állapotú emberek részére személyes programot dolgoznak ki, megszervezik orvosi ellátásukat, segítik hivatalos ügyeik intézését és a kerületben működő egyházak támogatásával lelki gondozói tevékenység keretében igyekeznek helyreállítani emberi méltóságukat és önbizalmukat. Emellett fizikai és mentális állapotuknak megfelelő munkát és lakhatást is biztosítanak számukra, amennyiben együttműködnek az önkormányzattal.

A kerület azért döntött úgy, hogy saját programot indít a Józsefvárosban hajléktalanná vált személyek részre, mert a jelenlegi ellátási rendszer hiányosságai súlyos közbiztonsági és köztisztasági problémákat okoznak a józsefvárosi lakosoknak. Mint ismert, emiatt az önkormányzat a kerületi rendőrséggel együttműködve közrendvédelmi akciót is indított, amely során számos közterületi szabálysértés mellett eljártak az életvitelszerű utcán tartózkodás miatt is. A közel egy hónapja tartó akció során 816 szabálysértési eljárást indult és 75 körözött személyt fogtak el.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program