Elhunyt az egyetlen magyar aranylabdás

Búcsú Albert Flóriántól - Elhunyt az egyetlen magyar aranylabdás

2011. október 31.
a a a
Életének 71. évében hétfőn hajnalban szívinfarktusban elhunyt Albert Flórián. A Ferencváros legendája az egyetlen magyar futballista, aki valaha aranylabdát nyert.

Albert Flórián a múlt hetet kórházban töltötte; a koszorúér-műtéten áteső aranylabdás állapotát orvosai kielégítőnek találták, az FTC közleménye szerint a műtét sikeres volt, a család arra kérte a nyilvánosságot, ne zavarják a korábbi aranylabdás legenda felépülését. Albert hétfő hajnalban szívinfarktusban hunyt el.

A 75-szörös válogatott labdarúgó 15 éven át, 1959 és 1974 között játszott a Ferencváros színeiben és 536 mérkőzésen 383 gólt szerzett. Már bemutatkozó összecsapáson is kétszer betalált, a válogatottban pedig két gólpasszal nyitott. Karrierje legnagyobb sikerét 1965-ben érte el, amikor a zöld-fehérekkel megnyerte a Vásárvárosok Kupáját.

Albert Flórián, vagy ahogy a közönség hívta, a Császár a mai napig az egyetlen magyar aranylabdás: 1967-ben nyerte el a France Football kitüntető címét. 1974-ben vonult vissza, ám különféle beosztásokban tovább szolgálta a Ferencvárost. Nemrég ünnepelte 70. születésnapját, amelynek alkalmából Ferencváros díszpolgárává avatták. Az FTC Üllői úti stadionja lassan négy éve, 2007. december 21. óta az ő nevét viseli.

A Császárról a róla elnevezett stadion előtt állítottak fel egy hatalmas képet, az érkezők ott helyezhetik el mécseseiket, virágaikat. A labdarúgócsapat teljes kerete, szakmai stábja, valamint az FTC elnöksége szintén lerótta kegyeletét a székház előtt. A Ferencváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága saját halottjának tekinti Albert Flóriánt.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program