Boldog Születésnapot VIII. kerület!

Happy Birthday, Józsefváros! Boldog Születésnapot VIII. kerület!

2011. november 7.
a a a
Ma, 2011. november 7-én van Józsefváros 234. születésnapja. Egy ember életében nagy idő ez, de egy város életében még serdülőkornak is alig számíthat. Persze nekünk nem máshoz, mint Budapesthez kell mérnünk Józsefváros históriáját. Akkor már persze azt kell mondanunk, bizony Józsefváros idősebb bátynak tekinthető a főváros egészéhez képest. Hiszen a pesti Józsefváros 1777-ben vette fel a nevét, míg a székesfőváros csak majd száz évvel ezután (1873) alakult meg három akkori különálló város - Pest, Buda, Óbuda - egyesítéséből.

Józsefváros határait nézve talán a legszabályosabb kerület. Egy óriás kerék szeletét három küllő tartja feszesre: a Rákóczi út, a Baross utca, és az Üllői út. Bölcs eresztékek merevítik: a körutak. Alexa Károly így ír 1975-ben a VIII. kerületről: „Az alaprajz képzeletbeli hegye - hűtlenné vált előőrsként - szorul bele a Belvárosba. Mintha a középkori Pest kőfalai tartanák fogva , pedig hol vannak már: jó ha imitt-amott tűzfalnak beváltak. Ám csak a határok hódoltak meg az ember praktikus geometriájának. Ami kitölti őket, csupa kuszaság, kővé dermedt ősi burjánzás, csupa ellentmondás. A Koltói Anna (Magdolna) utca hullámzó kígyóvonal. A Nap utca Kőbánya felé indult el, de valahogy beleakadt a Baross utcába. A Mátyás tér, mint egy oldalba nyomott négyzet. A Szentkirályi utca után megbolydulnak a házsorok, és kényükre-kedvükre kapaszkodnak össze, a várostervezők nyomasztó álmaként. Mégis ezek a kusza utcácskák a szabályosság példái a köztük, rajtuk zajló időhöz képest.”

Igen, Józsefváros története aligha írható le matematikai képletekkel, szabályosan váltakozó időtáblázatokkal. Ennek talán az a magyarázata, hogy az itt élő és dolgozó emberek nem csak megélték, hanem egyben csinálták is a történelmet. A Monarchia alatt és később is, ide koncentrálódott a nagyipar, itt épültek - és működnek azóta is - az egyetemek. És persze 1956, a nagy történelmi fordulópont: a legjelentősebb események a Józsefvárosban történtek a Magyar Rádiónál, a Corvin közben, a Práter utcában.

A legrégibb utcanevek: Bérkocsis, Futó, Illés, Nagyfuvaros, Kerepesi, Nap, Salétrom, Szűz, Őr, Tömő, Üllői, Vas, Kőfaragó.

A VIII. kerület egy a huszonhárom budapesti városrész közül. Nem külön város, nem önálló földrajzi-gazdasági egység. Karaktere mégis van. Talán az határozza meg, hogy a régi, a középkori Pestnek ez az első, a közvetlen külvárosa. Azóta már belső negyeddé vált kerületünk, de mégis megőrzött valamit a kintlévőség, a külső szemlélő dinamizmusából. Állandóan új és új impulzusokat ad az egész fővárosnak. Itt van példának a Corvin negyed. Vagy az egykori szépségét visszanyerő, de mégis új funkciókat megvalósító Palotanegyed, a körútmente ékszerdoboza.

A naptári születésnap csak egy jegyzet, egy kötelező beikszelés a határidőnaplóba. Az igazi megemlékezés az itt élők érdeklődésében, lokálpatriotizmusában nyilvánul meg. November hetedikén, hétfőn, amint sietünk ügyeink után, ha várakozunk a megállókban, vagy autónkkal a piros lámpáknál, mint mindig, most is szemünkbe tűnhet egy régi épület, egy jellegzetes utcarészlet. Máskor tovasiklik pillantásunk, ezen a napon talán álljunk meg egy pillanatra: idézzük fel, hogy elődeinktől nagyszerű várost örököltünk, meg kell őriznünk.

Józsefvárost minél több felújítással, tárgyi és lelki renoválással kell továbbadnunk a jövő nemzedékeinek.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program