Szociális munka napja

Szociális munka napja - Jobbat kell alkotni akkor is, ha egyeseknek ez nem tetszik

2011. november 16.
a a a
A szociális tevékenység kiemelt szerepet tölt be Józsefváros életében - mondta Kocsis Máté a Szociális munka napja alkalmából rendezett kitüntetés átadáson. A polgármester hangsúlyozta, Józsefváros jelenlegi hajléktalanhelyzete az elmúlt évek elhibázott szociálpolitikájának köszönhető. Beszédében köszönetet mondott a kerületi szociális munkásoknak, amiért „erőn felül teljesítenek”.

Évről évre nagyobb összeget fordítunk a szociális ellátásra, mert az ágazat kiemelkedő szerepet tölt be a kerületben - mondta Kocsis Máté közel száz józsefvárosi szociális munkás előtt. A polgármester elmondta, nincs szégyellni valója a kerületnek, hiszen mindig mindent megtettek. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 20 év elhibázott szociálpolitikájának véget kell vetni, és ahhoz, hogy érdemi változás legyen, mindenkinek változtatnia kell. „Törekedniük kell a változtatásra vagy annak akarására maguknak az ellátásra jogosultaknak, többek között a hajléktalanoknak is, hiszen szociális helyzetére, vagy bármi másra való hivatkozással senki nem helyezheti magát kívül a törvényeken.” - mondta a polgármester. Hozzátette: nem olcsóbbat, nem drágábbat, hanem mást, jobbat, emberségesebbet kell megalkotni, akkor is, ha másoknak ez nem tetszik, vagy sokan emberi sorsok helyett üzemgazdaságosságról beszélnek, vagy éppen busásan meggazdagodtak a nyomoriparból. Kijelentette, nem azért vállalta az ország legnehezebb helyzetben lévő nagyvárosának vezetését, hogy ne nézzen be az alá a szőnyeg alá, amely alá próbálták besöpörni a fontos kérdéseket.

Kiemelte, hogy a szociálpolitika fontos szerepe a megelőzés, hogy megóvja a családokat a lecsúszástól valamint erkölcsi kötelezettségnek tekinti, hogy a rendelkezésre álló anyagi, emberi és intézményi erőforrások eszközeivel kiemelt támogatást biztosítsanak a társadalom legelesettebb emberei számára. Beszéde végén elmondta, az itteni problémák nehéz feladat elé állítják a velük foglalkozó szakembereket, de úgy látja, a józsefvárosi szociális intézményekben felkészült és jó szakemberek dolgoznak.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program