Zenészek a hajléktalanokért

2011. november 30.
a a a
Nagy sikert aratott a jótékonykodó zenészek koncertje, amelyet a Józsefvárosi Önkormányzat a LÉLEK Program keretében a kerületben hajléktalanná vált emberek felzárkóztatására szervezett. A december 1-jén megrendezett eseményen több százan vettek részt, a belépőjegyek árát valamint a helyszínen felajánlott adományokat a programban résztvevők újrakezdésére fordítják.

A Corvin Filmpalota ajánlotta fel a nagytermet, itt került sor a segélykoncertre. Józsefváros mindent megtesz azért, hogy idén senkinek ne kelljen az utcán éjszakáznia. Az Önkormányzat az októberben elindított LÉLEK program keretében hirdetett szolidaritási akciót, annak érdekében, hogy a kényszerűségből utcán élők is biztonságos, meleg és emberi méltósághoz való szálláshoz juthassanak, és hogy újraépítsék életüket.

A több mint háromórás koncert Kathy-Horváth Lajos és ifj. Kathy-Horváth Lajos virtuóz hegedűkoncertjével kezdődött. A komolyzenei tételek után a Repülő Kezek, Orosz Zoltán és Horváth Kornél duója szórakoztatta az összegyűlteket. Zenéjük nehezen sorolható bármely műfaji kategóriába, ötvözik a klasszikus, a jazz, és a folk zene elemeit, igazi 21. századi zenei kavalkáddal varázsolták el a közönséget. Őket követte a Latin Duó fergeteges koncertje. Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor kettőse valódi mediterrán hangulatot hozott a ködös téli estébe. A két kiváló gitáros immár 11 éve muzsikál együtt klubokban, fesztiválokon, és saját szerzeményű latin dallamokra épülő improvizációikkal kivívták a közönség évtizedes szeretetét. Az örömzenélés után rövid szünet következett, de még előtte Balogh József a Futureal képviseletében átadta az 1 millió forintos felajánlásukat a Józsefvárosi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ vezetőjének, Várad Gizellának.

A szünetet követően a Prima Primissima-díjas Pál István „Szalonna” és bandája tolmácsolásában hallhattunk népzenei feldolgozásokat. Műsorukban közreműködtek az Állami Népi Együttes táncosai, Maksa Henrietta és Kökény Richárd is. Szalonna korunk egyik legkiemelkedőbb népzenésze, prímása, koncertjein egy évtizede csendülnek fel a Kárpát-medence leggyönyörűbb népzenéi. A segélykoncert csúcspontja a sokszorosan díjnyertes fúziós zenét játszó Ferenczi György és a Rackajam fellépése volt. Ők az ország legvidámabb zenekarának vallják magukat, akusztikus hangszereken adják elő blues klasszikusokat és saját hangszerelésű dalaikat, sőt számos esetben magyar költők verseit választják dalszövegül, hogy ezzel is népszerűsítsék a költők versbe szedett gondolatait, és a magyar irodalmat.

A segélykoncert belépőiből befolyt összegből és az adományokból használati tárgyakat, eszközöket vásárol az önkormányzat, illetve a kerületben hajléktalanná váltak részére biztosított szolgálati szállások felújítására fordítják.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program