Megalakult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2012. január 12.
a a a
A változó világ kihívásaira válaszol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) létrehozásával a kormány. Orbán Viktor az egyetem alapító ünnepségén beszédében elmondta, olyan fiatalokat akarnak képezni, akik képesek biztonságossá tenni Magyarországot, akik élethivatásuknak tekintik a köz szolgálatát. A miniszterelnök kiemelte, az intézmény megalapítása igazolja: van erőnk, és életben fogunk maradni, nagy céljaink vannak, és el is fogjuk érni őket. Az NKE központja Józsefvárosban kap helyet, ezzel is tovább erősítve a kerület egyetemvárosi hangulatát. Az ünnepségen részt vett a kormány és az egyetem képviselői mellett Kocsis Máté is.

A katonai, rendészeti és civil képzés egyesítése úgy történt meg, hogy a karok belső integritása nem sérült. A jövőben nem csak a tudásbázis egységesítésére van szükség, hanem a tudásanyag radikális bővítésére is azért, hogy az egyetem biztos háttere lehessen az államnak - mondta nyitóbeszédében Patyi András, az egyetem rektora. Beszéde végén nyomatékosította: biztos abban, hogy az egyetem segítségével megteremthető a jó közigazgatás, és vele a jó állam.

A miniszterelnök az egyetem alapításával kapcsolatban elmondta, „ha valaki visszatekint az időben, azt láthatja, hogy a magyar egyetemek alapítása gyakran válságokhoz kötődik”. Orbán Viktor hangsúlyozta, a mai gondok eltörpülnek ugyan elődeinké mellett, de az európai válság ma is arra késztet bennünket, hogy megerősítsük a magyar államot. A válság hátteréről szólva rámutatott, hogy a problémák nagy része a magyar állam gyengeségéből fakad. A közérdek a magánérdekek mögé szorult, az összefogás helyett széthúzás, önzés, kapzsiság, spekulációs szélhámosság uralta el az életünket, és valljuk be - fűzte hozzá -, sok esetben az állam működését is. Ennek következményeivel szembesítenek minket az euróválság és Magyarország gondjai is - szögezte le. Elmondta, közös cél, hogy egy korszerű államot építsenek, biztos alapot nyújtva a polgároknak.

A kormányfő hangsúlyozta, a XXI. század versenyében olyan államra van szükség, amely képes érvényesíteni Magyarország érdekeit a nagyvilágban, képes segítséget nyújtani polgárainak, és szélesre tárja a kaput a nemzet tehetségei előtt. A szemünk előtt egy olyan állam lebeg amely erős, méltányos, és tisztelendő, mert a közérdeket rendeli a magánérdek elé. Történelmi jelentőségűnek nevezete azt a lépést, melynek a közszolgálat legfontosabb területeire mostantól egységes egyetemi rendszerben képeznek embereket. Az, hogy új egyetemet alapítunk mutatja, hogy van jövőnk, végre újra bízunk magunkban, és lesz erőnk kilábalni a nehézségekből - zárta beszédét a miniszterelnök.

Az ünnepség keretében Kövér László házelnök átadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapító nyilatkozatát, Navracsics Tibor, Hende Csaba és Pintér Sándor miniszterek pedig az egyetemi jelképeket adták át Patyi András rektornak.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program