Józsefváros felkészült a hidegre

Józsefváros felkészült a hidegre - Mindenki biztonságba kerül

2012. február 3.
a a a
A Főgáz adatai szerint összesen 746 józsefvárosi lakásban nincs fűtés. A kerület vezetése a hét elején kérte az adatokat - ugyanis a tavalyi adatok szerint minden második ember a lakásában fagyott meg. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is támogatta a kerületi kezdeményezést. Közleményben tudatta: az állampolgárok életét, testi épségét veszélyezteti a hideg, a gázműveknek ezért kell kiadnia az adatokat.

Az állampolgárok életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély esetén az adatkezelő akkor is kezelheti az érintettek személyes adatait, ha ehhez még nem járultak hozzá, mivel a beleegyezésük beszerzése a körülmények, például a szélsőséges időjárás miatt nem lehetséges - állapította meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi ezt az után közölte, hogy Kocsis Máté kérte a Főgázt, adják ki azoknak a lakásoknak a listáját, ahol nemfizetés miatt el kellett zárni a gázt. A tavalyi adatok szerint ugyanis minden második ember a saját lakásában fagyott meg a téli hidegben. A kerület vezetője ebből kiindulva döntött úgy, nem csak az utcán élőket keresik fel a szokatlanul nagy hideg alatt, hanem a kerületben fűtés nélkül élőket is.

Időközben a kerület megkapta a Főgáztól az adatokat. Eszerint összesen 746 józsefvárosi lakásban nincs fűtés. Nekik Józsefváros a kerület több pontján biztosít fűtött helyiséget, emellett pedig igény esetén alternatív fűtési lehetőséget nyújt.

Hazánkban eddig három vidéki helyszínen követelt halálos áldozatokat a mínusz 10 Celsius fokosnál is nagyobb hideg. Józsefvárosban az utcán és romos épületekben élőket nem csak szociális munkások keresik fel, hanem olyan, már rehabilitált hajléktalanok is, akik könnyebben meggyőzik a fedél nélkül élőket arról, hogy csak zárt, fűtött helyen tudják átvészelni a szokatlanul nagy hideget. A szerdán elindított akció ideje alatt több mint 30 embert sikerült fűtött helyre szállítani, azaz 30 embert mentettek meg a szinte biztos fagyhaláltól.

Kocsis Máté a szerdai Védelmi Bizottsági ülésen úgy fogalmazott, minden forrást biztosítanak, hogy megóvják a kerületben élőket a hidegtől. Hozzátette: senki nem marad segítség nélkül, de számítanak az emberek összefogására, ezért azt kérik, hogy aki tud a környezetében olyanokról, akik nem, vagy nem megfelelően tudnak fűteni, azt jelezzék az önkormányzatnál.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program