LÉLEK-Ház nyílt Kőbányán is

2012. február 6.
a a a
A józsefvárosi LÉLEK-Program nyomán nyílt meg a LÉLEK-Ház a X. kerületben is. A Lakhatási, Életviteli, Lelki-segítségnyújtási és Egzisztencia-teremtési Közösségi Program (LÉLEK Program) kőbányai megvalósításáról tartott sajtótájékoztatót Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kerület polgármesterével hétfőn, az új LÉLEK-pont átadásán.

Korábban a bürokrácia miatt nem tudtak munkát adni erdőben élő fedél nélkülieknek, mert az nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek - mondta el Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere. Hozzátette, a Kocsis Máté javaslatára, Józsfevárosban elindított program - mint fogalmazott - Kőbányán is „célba talált”, így alig telt el egy hónap az ötlet megszületése és a megvalósítás között.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális államtitkára megköszönte az elmúlt napokban tapasztalt „hallatlan összefogást” és további együttműködésre biztatta a lakosságot. Kitért arra, hogy hamarosan döntés születik azokról az uniós pályázatokról, amelyeket az úgynevezett konvergenciarégiókra írtak ki. Budapesten több mint félmilliárd forint értékű pályázat érkezett, amelyek a hajléktalanság felszámolására vonatkoztak.

Kocsis Máté az MTI kérdésére elmondta, lélektani fordulat volt a programban amikor a LÉLEK-házban élők a hideg időben csaknem 40 életet mentettek meg, vagyis már ők segítettek másoknak. A józsefvárosi polgármester hangsúlyozta: „a jó állam nem bíztatja a hajléktalanokat, hogy éljenek az utcán és egyenek a kukából, hanem ad nekik lehetőséget a normális élethez, ez a LÉLEK-program”. Mint hozzátette, a Józsefvárosban nemsokára a második LÉLEK-házat is átadják, ide olyanok kerülnek, akik nem tudnak azonnal munkába állni, külön foglalkozást igényelnek szociális és egészségügyi szempontból. Az eddigi tapasztalatok kapcsán arról is beszámolt: akik már bekerültek a programba, azok közül akadnak olyanok, akik 1-2 hónap múlva saját lakásba költözhetnek. A saját forrásból indított józsefvárosi programhoz 150 millió forinttal járult hozzá a szociális államtitkárság.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program