Egyensúlyos Józsefváros idei költségvetése

Egyensúlyos Józsefváros idei költségvetése - A baloldal is megszavazta

2012. március 1.
a a a
Elfogadta a képviselőtestület Józsefváros költségvetését. A kerületben hosszú évek óta először sikerült egyensúlyos költségvetést készíteni, amelyet ráadásul a baloldali képviselők is elismertek. A testület 17 igen (Fidesz, KDNP, MSZP, LMP), 1 nem (Jobbik) szavazattal fogadta el a költségvetést, amelyet újabb adók bevezetése nélkül, az önkormányzati bevételekből tudnak finanszírozni.

Biztonságos pénzügyi helyzetben van az önkormányzat - jelentette ki Kocsis Máté polgármester. Kiemelte: „az egyensúlyos költségvetést úgy tudtuk kialakítani, hogy nem volt szükség újabb adók bevezetésére és a meglévők emelésére sem, továbbá tízmilliós nagyságrenddel több pénz jut idén a szociális kiadásokra, de közrendvédelem támogatása is jelentős lesz”. Kocsis hangsúlyozta, bár Józsefvárosnak számos adottsága nehezítette a feladatot, mégis az idei költségvetésnek köszönhetően Budapest egyik legstabilabb kerülete lett. A bevételekből teljes mértékben finanszírozhatók a kiadások.

Egry Attila kiemelte, hosszú évek munkájának eredménye az idei stabil költségvetés. A pénzügyekért felelős alpolgármester elmondta, alapvető szempont volt a tervezésnél, hogy a működési bevételekből kell biztosítani az adósságszolgálat teljesítését. A másik fő elvárás az volt, hogy az önkormányzat felkészüljön a 2013-tól esedékes, feladat alapú finanszírozásra is. „Szigorú elvárásokat kellett teljesíteni, de ezek sikerültek és egy hosszútávon fenntartható, működésorientált költségvetés készült, amelyben olyan fejlesztésekre is lesznek lehetőségek, amelynek köszönhetően hatékonyabb lesz a működés.” - mondta az alpolgármester. A beruházások között a Teleki téri piac megépítése, az Európa Belvárosa Program befejezése és a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú épületek felújításának folytatása szerepel.

Az ellenzéki pártok is elismerték, erős és jó költségvetés készült Józsefvárosban. Molnár György, az MSZP képviselője azt mondta, szakmailag jó költségvetés készült és örömmel veszik, hogy egyensúlyos lett. A szocialista képviselő hozzátette: úgy látják azonban, hogy a kormány minden korábbi ígérete ellenére ellehetetleníti az önkormányzatokat. A szintén szocialista Révész Márta hangsúlyozta, jó dolognak tartja, hogy nőtt az idősekre, a szociális segélyre fordítható keret. Az LMP-s Jakabfy Tamás szerint is „pozitív a végeredmény”, amely idén sokkal jobban tükrözi a realitásokat mint az előző évben.

Pintér Attila, Jobbikos képviselő - az egyetlen aki a testületből nemmel szavazott - elmondta, úgy véli, a központi kormányzat az önkormányzatok elsorvasztására törekszik. Hozzátette: meglepte, hogy sikerült egyensúlyos költségvetést kialakítani. Mint mondta, tudja, hogy a korábbi hitelfelvételek komoly gondot okoznak, de szerinte az oktatási fejlesztésre több figyelmet és pénzt kellene fordítani. Kocsis Máté erre reagálva elmondta: az elmúlt években számos olyan lépés történt, amelynek köszönhetően vonzóbbak lettek a kerületi iskolák. Számos új szolgáltatást vezettek be az intézményekbe, míg az épületek is megújultak.

A rövid vitát követően 17 igen (Fidesz-KDNP, MSZP, LMP), 1 nem (Jobbik) és 0 tartózkodás mellett fogadta el a képviselőtestület Józsefváros egyensúlyos költségvetését.

Hírkép galéria

Az oldalon megjelenő hírekhez tartozó képek gyűjteménye.

Program